Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän kirjoituksen jälkeen en voi enää koskaan palata Hongkongiin - Uusi turvallisuuslaki teki Aasian helmestä ihmisoikeuksien mustan aukon

Meillä jokaisella on elämässämme sellaisia paikkoja, maisemia ja kaupunkeja, joihin tekisi mieli palata aina uudestaan ja uudestaan.

Minun kolme rakasta kaupunkiani ovat Hollannin Haag, Tokio ja Hongkong.

Nyt viimeistään tämän kirjoituksen julkaisun jälkeen näistä viimeinen täytyy ruksata lopullisesti pois listaltani, vaikka kovasti kaipaankin takaisin Hongkongin kaoottiseen vilinään, jossa yhdistyi idän ja lännen parhaimpia puolia ainutlaatuisella tavalla.

Olen nimittäin saattanut tällä kirjoituksellani rikkoa Kiinan Hongkongiin määräämää turvallisuuslakia. Lain arvosteleminenkin voi olla lainvastaista.

Palaamalla Hongkongiin ottaisin riskin mielivaltaisesta pidätyksestä, luovuttamisesta manner-Kiinaan ja salaisesta oikeudenkäynnistä ilman laillisuusvalvontaa.

Turvallisuuslain täydellinen arvaamattomuus ei ole sattumaa vaan lain nimenomainen tarkoitus. Viime viikkoina on pidätetty jopa tyhjien kylttien kanssa kaduilla seisoneita ihmisiä.

Kun kukaan ei tiedä mikä on kiellettyä ja mikä ei, ottaa itsesensuuri ja itsesuojeluvaisto vallan. On pakko alistua, koska myös läheiset voivat joutua vaaraan.

Edes sillä ei tunnu olevan merkitystä, onko “rikos” tehty ennen lain voimaantuloa tai edes Kiinassa tai Hongkongissa. Siksi Helsingin Sanomatkin haastatteli viime viikonloppuna vain kasvottomia ja nimettömiä Suomessa asuvia hongkongilaisia

Kun nyt ryhdyin siltoja polttamaan, niin tehdään se sitten kunnolla:

Maailman olisi tuomittava Kiinan uiguureille rakentamat keskitysleirit. Vähemmistäkin ihmisoikeusrikoksista on julistettu vastatoimia ja kauppapakotteita.

Lisäksi Taiwan ansaitsisi viimeinkin turvatun aseman omana tunnustettuna, itsenäisenä valtionaan ja Dalai Lamankin voisi kutsua Suomeen.

Suomen ulkoministeriöllä on tehokas lehdistöseuranta, joten tämä kirjoitus noteerataan sielläkin.

Siksi haastaisinkin ihmisoikeuksista välittävän ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ottamaan julkisesti kantaa näihin mainitsemiini asioihin. Mielipidesivuillamme olisi nyt kesällä hyvin tilaa hänenkin kirjoitukselleen.

Vaikka arvaan kyllä, ettei sitä tule. Onhan kyse ihmisoikeuksia isommista asioista: Kiinan kanssa olisi mukava käydä kauppaa jatkossakin. Raha puhuu.