Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Onko "alkoholiton" alkoholitonta? – Vähäinenkin alkoholi voi olla hengenvaarallista

Miksi alkoholia sisältäviä ravintoaineita ja elintarvikkeita saa markkinoida ja myydä nimikkeellä “alkoholiton”? On nimittäin tilanteita, joissa vähäinenkin alkoholin nauttiminen on vaarallista.

Ehkä tyypillisin esimerkki on alkoholiriippuvuuden (alkoholismin) hoidossa yleisesti käytetty disulfiraami (Antabus). Sitä käytettäessä alkoholi aiheuttaa mm. punoitusta kasvoilla, voimakasta pahoinvointia, hikoilua, verenpaineen laskua sekä tihentynyttä tai hidastunutta sydämen sykettä.

Reagointiherkkyys lienee yksilöllistä mutta sydänvikaiselle reaktio voi olla hengenvaarallinen. Antabusreaktio voi tulla vielä 1–2 viikon kuluttua lääkkeen lopettamisesta, jolloin oireita on vaikea yhdistää käytettyyn lääkkeeseen.

Haitallisten yhteisvaikutusten lista on pitkä

Alkoholin ja muidenkin lääkkeiden haitallisten yhteisvaikutusten lista on pitkä: sekavuus, psykoosi, maksavaurio, ruoansulatuskanavan verenvuodot, hengityspysähdys, verensokerin lasku jne.

Yhteisvaikutuksia aiheuttavien lääkkeiden lista on yhtä pitkä ja joukossa on yleisesti käytettyjä antibiootteja, tulehduskipulääkkeitä ja muita sekä resepti- että käsikauppalääkkeitä. Kuka muistaa juhliin lähtiessä nauttineensa edellisviikolla reseptivapaan lääkekuurin sienitulehdukseen? Reaktio voi tulla myös lääkevoiteista.

Käsittämätöntä markkinointia alkoholittomuudella

Vakavat yhteisvaikutukset ovat onneksi harvinaisia ja useimmat menevät varmaan krapulan tiliin. On mielestäni kuitenkin käsittämätöntä, että jotain tuotetta voidaan markkinoida ja myydä nimikkeellä “alkoholiton” eikä alkoholia tarvitse ilmoittaa tuoteselosteessakaan, kun saman tuotteen suolan ja tyydyttymättömän rasvan määrä on lain mukaan ilmoitettava.

Huulillani juuri olevan Ukko-Pekka oluen valmistuttaja Finn Spring oy ei pidä aiheellisena edes ilmoittaa kyseisen tuotteen valmistusmaata saati valmistajaa. Laki ei sitä varmaan vaadikaan. Alkoholin ilmoittamisen kohdalla sen sijaan valvontaviranomaisten arviointikyky on pahasti pettänyt.

Tiedustelin asiaa Ruokavirastosta, josta ystävällisesti ilmoitettiin lainkohdat, joihin menettely perustuu ja välitettiin viestini maa- ja metsätalousministeriölle, jonka tehtäviin tarvittavat lakimuutokset kuuluvat.

Eduskunnan käsittelyä odotellessa: alkoholitonta, kippis!

Markku Järvinen

johtajaylilääkäri (eläk.)

Tampere