Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden poliisiaseman putkassa kuvatusta valvontakameratallenteesta tulee ikävästi mieleen George Floydin kohtalo sekä se, ettei likapyykkiä kannattaisi piilotella

George Floydin väkivaltainen kuolema pidätystilanteessa kauhistutti alkukesällä maailmanlaajuisesti.

Videomateriaali paljasti, miten valkoinen poliisi painoi Floydia polvella niskasta lähes yhdeksän minuutin ajan. Floyd toisteli ettei saa henkeä, kunnes menetti tajuntansa ja kuoli.

Tapaus synnytti Yhdysvalloissa laajan protestiaallon ja tukimielenosoituksia nähtiin ympäri maailmaa. Poliisiväkivaltaa vastustava Black Lives Matter -liike oli yhtäkkiä kaikkien huulilla.

Meillä kauhisteluun sekoittui helpotusta: onneksi Suomessa ei tapahdu vastaavaa.

Suomessa uutisoitiin heinäkuun puolivälissä, miten kansalaisten luottamus poliisin on tuoreen poliisibarometrin perusteella laskenut.

Reilusta tuhannesta kyselyyn vastanneesta 91 prosenttia kertoi luottavansa poliisiin erittäin tai melko paljon. Vuonna 2018 lukema oli 95 prosenttia.

Hienoinen lasku ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, jonka Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan viimekeväinen raportti todistaa: kyselyiden perusteella poliisi on suomalaisen toinen peruskallio.

Tätä taustaa vasten Lahden poliisiaseman putkassa viime vuoden helmikuussa kuvattu ja viime perjantaina vasta Päijät-Hämeen käräjäoikeuden päätöksellä julkaistu valvontakameratallenne tuntuu aivan käsittämättömältä.

Yhtä poliisia ja kahta vartijaa syytetään kiinniotettuun mieheen kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä. Tallenne paljastaa, miten kaksi vartijaa ja kolme poliisia pitää kiinni maassa makaavaa miestä ja miten yksi poliiseista lyö maassa makaavaa kolmesti kylkeen.

Kiinniotettu menee tajuttomaksi ja poliisi aloittaa paineluelvytyksen. Lopulta paikalle saapuu ensihoito. Mies jää henkiin, vaikka lääkärinlausunnon mukaan tilanne on ollut hengenvaarallinen.

Vaikka vain paikallaolijat tietävät, mitä putkassa tarkalleen ottaen tapahtui, kertoo videotallenne tapahtumista karua kieltään.

Tallenne näyttää pahalta, mutta vielä pahemmalta näyttää se, että sen julkaisua pitkitettiin. Salailu herättää salaliittoteoreetikot ja puhaltaa mustan pilven poliisivoimien ylle.

Koko instituution ja kansalaisten luottamuksen kannalta tärkeää olisikin, että likapyykki pestäisiin avoimesti.