Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maisemapellosta on iloa pörrääjille ja kirmaajille - Silmänilon takana on vakava pyrkimys säilyttää luonnon monimuotoisuutta

Ruiskaunokkia, malvikkia, lemmikkiä, silkkiunikkoa, auringonkukkaa ja hunajakukkaa. Sukellus kukkapeltoon on ihana hurahdus moniaistiseen kesäterapiaan: värejä silmille, tuoksuja nenille ja pörrääjien hurinaa korville.

Maatilojen tai kuntien maille kylvetyt kukkapellot eli virallisesti maisemapellot täplittävät teiden varsia ja ilahduttavat iloisina väripilkkuina.

Meillä maalla kukkapelloista saa kiittää paikallisia maanviljelijöitä. Kunnan tai kaupungin peltojen kukkakylvöt hoitavat vuokraajat.

Kasvien kirjoa tarjoavat myös maisemapeltoa vaatimattomammat niityt, joiden kasvusto kaupungissakin niitetään kerran tai pari kesän aikana. Niittyjen kaino viehätys jää kuitenkin vilkuttamaan ujosti koristekukkapellon runsauden taakse.

Vahvaa keltaista hehkuva pelto välähtää maisemassa esimerkiksi Hämeen Härkätien varrella Rengossa. Auringonkukan rinnalla pilkahtelee sininen hunajakukka, tuo mainio maanparantaja.

Kukkiva pelto on raitin kaunistus ja maiseman elävöittäjä. Pelkkä silmänilo se ei kuitenkaan ole, vaan sen kasveilla on monta tehtävää.

Kesäkukat parantavat maata ja niiden kukinnalla vaalitaan kulttuurimaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta. Hunajahyönteisille kukkapelto on paratiisi.

Maisemapeltoa hoidetaan kuten peltoa hoidetaan, mutta siinä kasvavat kasvit huomioiden. ProAgria linjaa maisemapellot toimintamalliksi, jossa hyödynnetään peltoja, viheralueita ja joutomaita maiseman ja luonnon monipuolistamiseksi. Kylvää voi kukkia, viljaa, nurmikasveja, hyötykasveja tai kaikkien näiden seoksia.

Silmänilon ja elämysten takana on vakava pyrkimys säilyttää peltoluonnon monimuotoisuutta sekä turvata elinympäristöjä pölyttäjille ja perhosille.

Kukkapelloista osa on kylvetty niin, että kukkia saa myös poimia. Kaikilla kukkapelloilla tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

Poimintakielloille on syynsä: peltojen toivotaan kukkivan mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman kauniina.

Jos kukkia saa luvan kanssa kiikuttaa kotiin saakka, on siitä yleensä tieto joko pellolla olevassa kyltissä tai ainakin sosiaalisessa mediassa kyläpalstalla. Maltti on valttia kedolla kirmatessa, tallata ei saa.