Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Maskipakko kiristyy Saksassa – seuraavana voivat olla vuorossa koulut

Suomalaisten viranomaisten soutaminen ja huopaaminen maskisuosituksessa tuntuu käsittämättömältä saksalaisesta näkökulmasta, kirjoittaa Lännen Median avustaja Visa Noronen Berliinistä.

Ystäväpariskuntani sai tarpeekseen koronaelämän kovuudesta ja lähti Berliinissä viime viikko sitten iltapäivällä juhlimaan. Isolla terassilla väki alkoi tanssia ja lähemmäs 30 asteen kuumuudessa miehet alkoivat heittää paitoja pois päältään. Maskit silti pysyivät päällä. Joku raja sentään – ja turvamiehet pitivät huolta, että se raja kulki maskeissa.

Saksa uskoo maskien käyttöön lujasti. Koronatapausten määrä on Saksassakin taas kasvussa. Saksa vastaa siihen ennen kaikkea maskipakkoa kiristämällä.

Jo tähän asti kauppaan tai julkiseen kulkuvälineeseen ei ole ollut asiaa ilman maskia. Jos vaikka metrossa jää kiinni puuttuvasta maskista, matkustajalle ropsahtaa sakko.

Valvonta kiristyy koko ajan. Kuntosalilla ohjaajat ovat alkaneet huomautella varsin nopeasti siitä, jos käytävällä kävelee maskitta.

Liikkeitä tehdessä maskin saa ottaa pois, mutta muuten salillakin on koko ajan oltava suu- ja nenäsuojain tai kuntosalin omistaja saa tuntuvan rangaistusmaksun.

Sääntöjä tiukennetaan parhaillaan. Tiistaina Münchenissä ilmoitettiin, että toisen korona-aallon takia kaupungin maskipakko laajenee myös ulkotiloihin.

Ydinkeskustan katutungoksessa on tästedes pidettävä maskia, vaikka ulkoilman tuulet hälventävät koronauhkaa.

Harvempi Saksassakaan pitää maskien käyttöä mukavana, mutta nykylaajuudessa pakkoon on jo varsin hyvin totuttu ja suomalaistyyppinen asiassa soutaminen ja huopaaminen tuntuu käsittämättömältä.

Münchenissä keskustan katujen maskipakkoa enemmän ihmisiä puhuttaa se, että kaupungissa alkoholin myynti kaupoista ulos kielletään iltaisin.

Hyvä muistaa, että juuri tähän aikaan normaalivuosina kaupungissa järjestettäisiin Oktoberfest – ja varsinkin silloin suhtautuminen oluen myyntiin on hyvin päinvastaista.

Saksan into takertua maskeihin selittyy halulla välttää keväinen kaiken täyssulku. Noin kuukausi sitten terveysministeri Jens Spahn sanoi, että tähän mennessä saatujen kokemusten perusteella kaupassa tai kampaajalla käyntiä ei tarvitse enää uudestaan rajoittaa, kun käytetään maskeja ja noudatetaan hygieniasääntöjä.

Jossain silti kulkee myös saksalaisten raja. Yleisradioyhtiö ARD:n kyselyssä kaksi kolmasosaa saksalaisista pitää huonona ajatuksena sitä, että koululaisten pitäisi koko ajan oppitunneilla käyttää maskeja. Silti tästäkin asiasta keskustellaan jo vakavasti.