Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Astelin lähikauppaan maski kasvoilla ja tunsin itseni hoopoksi, vaikka sen pitäisi mennä juuri toisinpäin

Eihän se kangasmaski sisätiloissa mukavalta tunnu. Se hiostaa ja tahtoo rajoittaa näkökenttää.

Maskia epämiellyttävämmältä tuntuu kuitenkin kaksi asiaa: Hiusten sekaan metsälenkillä lennähtänyt hirvikärpänen sekä se, että huomaan olevani asiointihetkellä lähikaupan ainoa maskikasvoinen asiakas.

Aivan kuin tässä eleltäisiin ihan eri todellisuudessa kuin mistä THL:n tai hallituksen edustajat vakavina tiedostustilaisuuksissaan kertovat.

Aivan kuin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Järvelän viimeviikkoinen vetoomus olisi kaikunut osin kuuroille korville.

Vaikka tilanne on ihan yhtä vakava kuin keväällä, tuntuu kaikki kummallisen normaalilta.

Onko todella niin, että meille eivät suositukset riitä, vaan tarvitsemme selväsanaisia kieltoja ja rajoituksia?

Että ajasta tulee poikkeuksellinen vasta, kun hallitus yhdessä tasavallan presidentin kanssa julistaa poikkeusolot?

Lisää aiheesta: Maskipakko kiristyy Saksassa – Seuraavana voivat olla vuorossa koulut

Kasvomaski voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä oikein.

Suosituksen tarkoituksena onkin paitsi hidastaa taudin leviämistä, myös suojella terveydenhuollon henkilökuntaa ja julkisen terveydenhuollon kapasiteettia.

Yksilön näkökulmasta lieventäviä asianhaaroja on olemassa, sen tiedostan. Kaikki eivät voi käyttää maskia ja maalaistaajamiin uusimmat virtaukset tulevat aina vähän viipeellä.

Silti tuntuu perin kummalliselta että niin moni on päättänyt valita toisin. Niin juuri, päättänyt.

Valinnastahan tässä pohjimmiltaan on kyse. Me valitsemme suojaudummeko vai emme. Valitsemme suojelemmeko vai emme.

Nykyään tuntuu aivan normaalilta, että lentokoneessa tai työpöydän ääressä ei saa tupakoida. Tai että autoissa on turvavyöt ja laskettelijoilla kypärät päässä. Sopeutumista näihinkin muutoksiin on kuitenkin vaadittu.

Koronan kanssa ollaan sillä tavalla kurat housuissa, että meillä ei oikeasti ole aikaa muutosvastarintaan tai pitkään siirtymävaiheeseen.

Maski kannattaisi ottaa käyttöön heti eikä huomenna.