Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miehemme Nairobissa: Kenia valmistautuu koronan jälkeiseen aikaan – Lisää kumppaneita myös Suomesta?

Globaali pandemia näkyy Kenian arjessa. Kauppakeskuksen ovella mitataan kuume ja toisen kerran vielä ruokakauppaan mennessä. Sisälle ei ole asiaa ilman asian mukaista kasvonsuojusta ja käsien desinfiointia.

Öinen ulkonaliikkumiskielto on ollut voimassa maaliskuun lopusta, eikä kouluihin palata kuin vasta ensi vuoden alussa. Myös pääkaupunki Nairobin, Itä-Afrikan kovaa vauhtia kasvavan taloudellisen keskuksen, surullisen kuuluisat ruuhkat ovat lähes tyystin kadonneet koronan aikana.

Leviäminen oli pakko minimoida

Kenian hallitus totesi heti pandemian alussa, ettei maan sairaanhoitokapasiteetti tulisi mitenkään riittämään, mikäli virus alkaisi levitä laajasti yhteiskunnassa.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi käytännössä muuttaa ihmisten käyttäytymistä siten, että leviäminen minimoidaan.

Vaikka pandemia ei olekaan ohitse, voidaan ainakin virallisten lukujen valossa maan valitseman strategian toimineen vähintään kohtuullisesti.

Tartuntaluvut kääntyneet laskuun

Tähän mennessä yli 50 miljoonan asukkaan Keniassa tautiin menehtyneitä on ollut noin kuusi ja puolisataa ja todettuja tartuntojakin alle 40 000. Tartuntaluvut ovat kääntyneet viimeisen kuukauden aikana laskuun.

Kovin isku Kenialle eivät olekaan taudin suorat vaikutukset. Tiukat yhteiskunnalliset rajoitukset ovat laittaneet maan talouden koville. Kymmenys Kenian kansantuotteesta tulee turismista, joten lentokenttien sulkeminen ja turistivirtojen katk

aiseminen puoleksi vuodeksi on tehnyt siihen merkittävän loven.

Myös vienti Eurooppaan on vaikeutunut merkittävästi lentorahdin kallistuttua pandemian myötä. Esimerkiksi Suomeenkin tulevat kukat täytyy lennättää Eurooppaan.

Talouskasvu putoaa, mutta jatkuu

Koronan myötä Kenian talouskasvun odotetaankin putoavan kahden prosentin tuntumaan aiemmasta yli viiden prosentin kasvusta.

Maailmantalouden taantuminen pandemian myötä tarkoittaa Keniassa käytännössä sitä, että monet joutuvat työttömiksi ja sitä kautta ajautuvat takaisin köyhyyteen. Keniassa mietitäänkin kovasti uusia talouskasvun lähteitä. Yhtenä keskeisenä tekijänä pidetään digitaalisen talouden kasvua.

Viinipullo kännykällä kotiovelle

Kenia on entuudestaan tunnettu muun muassa innovatiivisesta mobiilimaksujärjestelmästään. Erilaiset kotiinkuljetukset ja verkkokaupat ovatkin yleistyneet merkittävästi viimeisen puolen vuoden aikana.

Pääkaupunki Nairobissa voi tarvittaessa tilata viinipu

llon kotiovelleen puhelinapplikaatiolla – ei tarvitse edes ruokakauppaan lähteä.

Suomalaiset löytäneet markkinoille

Myös suomalaiset yritykset ovat löytäneet tiensä Kenian markkinoille.

Nairobin liikenteessä tarjoaa taksipalveluita suomalaisen yhtiön sähköautojen laivue. Muovin käytöstä eroon pyrkivässä maassa olisi etenkin nyt verkkokaupan lisäännyttyä tilausta myös innovatiivisille pakkausratkaisuille.

Maailmantalouden järjestäessä itseään uudelleen ja Suomenkin kärsiessä sen seurauksista on selvää, että toipuvilla markkinoilla on oltava aktiivisesti mukana.

Maailma on tullut lähemmäksi

Globaalin pandemian myötä maailma on tullut lähemmäksi kuin koskaan. Videoneuvottelujen muututtua arkipäiväksi etäisyys Vanajaveden rannasta Mombasan satamaan on muuttunut vain nanosekuntien mittaiseksi.

Vaikka videolinkin välityksellä luotu yhteys ei olekaan sama kuin kasvotusten tapaaminen, on se avannut meille uusia mahdollisuuksia.

Keniassa tehdään jo kovaa vauhtia suunnitelmia pandemiasta toipumiseksi. Shokin jälkeinen toipuminen on hyvässä vauhdissa ja uusia kumppaneita etsitään kovaa kyytiä. Suomalaisten yritysten toivoisi olevan näiden kumppaneiden joukossa.

Otto Stenius

Kirjoittaja on Hämeenlinnassa kasvanut diplomaatti, joka työskentelee edustuston päällikön sijaisena Nairobissa.