Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taas pitäisi jaksaa kiinnostua koronasta - Lähiviikot ratkaisevat vietämmekö joulun eristyksissä

Kyllä, olen kanssasi ihan samaa mieltä, että tämä kohta jo kahdeksatta kuukautta jatkuva koronarajoitusten aika on ollut raskasta ja paikoin hyvinkin turhauttavaa.

Olisi mukavaa vain vähät välittää asiasta ja yrittää elää normaalisti.

Mutta kun tuoreimpia tartuntalukuja katsotaan, niin käyrä osoittaa uhkaavasti ylöspäin ja nyt taidetaan mennä heittämällä ohi viime keväänkin luvuista.

Arki voi mullistua hetkessä. Se koettiin Vaasassa, jossa maskit menivät uutisen mukaan lähes kaikkien naamalle yhdessä yössä, kun kaupungista tuli Suomen koronaleviämisen keskus.

Se on hyvä merkki motivaatiosta, sillä juuri nyt meidän käytöksemme ja valintamme ratkaisevat, onko Suomi ensi jouluna niin rauhallisessa koronavaiheessa, että silloin voi turvallisesti kokoontua yhteen.

Muutaman viikon tehokuuri maskien, hyvän käsihygienian ja kokoontumisten välttämisen kanssa voi ostaa meille taas paljon suhteellisen normaalia aikaa ennen koronan varmaankin väistämätöntä kolmatta ja jopa neljättä aaltoa.

Vaikka toimiva koronarokote saataisiinkin tämän vuoden puolella valmiiksi, vie aikaa saada se niin laajaan jakeluun, että se ehtisi vaikuttaa koko väestön tasolla.

Koronakevään tiukat rajoitukset, etätyöt ja ravintoloiden pakkosulkemiset katkaisivat ensimmäisen aallon ja sen ansiosta kesä ja alkusyksy saatiin elää suhteellisen normaalia elämää.

Näin jälkeenpäin katsottuna kesäajan rajoituksia olisi voitu höllätä ehkä enemmänkin, mutta kun tauti ja sen leviämistapa oli uusi ja tuntematon, ei riskejä haluttu ottaa.

Kevään ja kesän kokemusten jälkeen olemme taas hieman viisaampia siitä, mikä toimii ja mikä ei. Vaikka uusia rajoituksia onkin jo valmisteilla, niin ne ovat kohdistetumpia kuin kevään valtakunnallinen sulku.

Toivottavasti järkevä koronakäyttäytyminen ei Suomessa politisoidu samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa, jossa ensimmäisen aallon katkaiseminen jäi monessa osavaltiossa pahasti kesken ja suojatoimien noudattaminen näyttää seuraavan tiukasti henkilön omaa poliittista kantaa.

Helppoja ja nopeita ratkaisuja ei ole. Koronan kukistaminen ei ole sprintti vaan kestävyyslaji.