Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maskilinjauksista jää ikävä sivumaku

Hallituksen kovin kiemuraisista maskilinjauksista jää pakostakin epämukava sivumaku. Luottamus politiikkaan ja päätöksentekoon ei ainakaan kohene, jos asiantuntijat ja päättäjät puhuvat puolitotuuksia tai jopa harhaanjohtavasti.

Koko viime kevään aikana Suomessa väännettiin kättä siitä, vähentäisivätkö maskit ja yleinen maskisuositus koronaviruksen leviämistä. Monissa muissa maissa kasvomaskien käyttöä suositeltiin, mutta ei Suomessa.

Suojain kuulemma antaa virheellisen turvallisuudentunteen, siitä voi olla haittaa, vaihtoehtona olisi voinut myös olla että maskit voitaisiin kieltää.

Uutisotsikot keväältä naurattaisivat, jos asia ei olisi näin vakava.

Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd.) ihmetteli eduskunnan kyselytunnilla, että “jos olisi annettu laaja maskisuositus ilman, ettei maskeja saada, minkälainen hämmennys siitä olisi tullut, kun maskeja ei ole saatavilla.”

Kansalaisille siis kerrottiin, että maskin käyttö ei ole tarpeellista, koska maskeja ei ollut saatavilla, ei terveydellisistä syistä.

Saa nähdä, minkälaisia poliittisia seurauksia tästä kaikesta on sosiaali- ja terveysministeriön suunnalla, vai onko minkäänlaisia.

Ainakin vastuulliset suuryritykset olivat valmiita toimimaan maskiasiassa, mutta apu ei tuntunut kelpaavan. Sen sijaan maskeja tilattiin melko suhmuraisista osoitteista, minkä Hämeen Sanomiinkin kirjoittava Jarno Liski paljasti.

Kirjoitusta seurasi kansallinen kohu ja parit potkut.

Nyt maskeja suositaan suurissa marketeissa, urheilutapahtumissa, liikennevälineissä ja oppilaitoksissa. Hyvä. On itsestäänselvää, etteivät pisarat lennä samalla tavoin, jos suun edessä on edes jotain – tähän ei tarvita kymmeniä tutkimuksia.

Mikään autuaaksitekevä kasvomaski ei tietysti ole, kirurginenkaan. Yksi kevään ongelmakohdista oli, että STM:lle laadittu selvitys kasvosuojusten käytöstä vaikuttaisi olleen tilanteeseen kovin sopiva. Sopivilla faktoilla taas saa aikaan sopivanlaisen lopputuloksen.

Jos näin on, kansalaiset ansaitsevat parempaa. Poliittinen tarkoituksenmukaisuus ei voi pandemian aikana ajaa turvallisuusnäkökohtien yli.