Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakavasti puutteellinen viranomaisymmärrys lastensuojelusta tietää verorahojen, lasten turvallisuuden ja hermojen menetystä

Kanta-Hämeessä lastensuojelun virheet ovat nyt herättäneet sekä valvojan että Hämeenlinnan kaupungin. Aluehallintovirasto on jo harkinnut erityisvalvontaa – ei lapsille vaan viranomaistoiminnalle.

Kokonaisuus on säälittävä vyyhti sekoilua, kavereiden ja itsensä työllistämistä, “prosessien” parannusoperaatioita ja fokuksen hukkaamista.

Kirjoitin vuosi sitten kolumnin siitä, että lastensuojelun asiakkaiden osuus kaikista lapsista ja nuorista on Hämeenlinnassa jostain syystä noin kaksinkertainen suhteessa valtakunnalliseen keskiarvoon.

Nettipalstoilla ja sähköpostissa äimisteltiin tästä syystä, miten paljon vihaan lapsia, ja tiedotettiin, että en ymmärrä lastensuojelusta mitään.

Monilla kriittisillä kommentoijilla tuntui olevan oma lehmä ojassa. Oma toimeentulo siis riippui siitä, että mahdollisimman moni nuori olisi lastensuojelun asiakas. Heidän kanssaan käytäisiin sitten kaverikiipeilemässä ja toveritivolissa veronmaksajien piikkiin.

Vain viestintuoja oli syyllinen.

Kokonaisuutena arvioiden Hämeenlinnan lastensuojelun toiminnasta vastaavien johtavien viranomaisten sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan vastuuhenkilöiden ymmärrys sosiaaliviranomaisen velvollisuudesta huolehtia lastensuojelun asiakkaiden perusoikeuksien toteutumisesta on vakavasti puutteellinen.

Tämä on siis aluehallintoviranomaisen näkökanta.

“En olisi koskaan uskonut, että ilman päivänkään koulutusta nimetön maallikkopsykiatri voisi tehdä lastensuojelun mielestä uskottavan diagnoosin.”

Olin tässä samassa hölmöläismyllyssä pari vuotta sen takia, että joku kylähullu keksi soittaa lastensuojeluviranomaisille ja ilmoittaa, että herra johtaja on psykopaatti.

Tällaisia ns. mukavuuksia julkisessa ammatissa toimiville tulee jatkuvasti, mutta en olisi koskaan uskonut, että ilman päivänkään koulutusta nimetön maallikkopsykiatri voisi tehdä lastensuojelun mielestä uskottavan diagnoosin ketään tapaamatta tai näin hankaloittaa merkittävästi elämää.

Hämeenlinnassa tämä oli kuitenkin mahdollista.

Se, että todistustaakka ei-psykopatiasta oli minulla, ei ollut aivan helppo rasti.

Lastensuojelussa puuhastelu ja kavereille rahan syytäminen olisi aika laittaa nyt kuriin. Näin toimimalla jäisi rutkasti rahaa niihin oikeisiin, tarpeellisiin ja vakaviinkin kohteisiin. Valitettavasti näitäkin riittää.

Lisää aiheesta:

Valvontapäätös: Lastensuojelu saa ankaraa kritiikkiä Hämeenlinnassa – Sote-johtaja haluaa lisäselvityksiä epäkohdista (20.5.2020)

Lapsen huostaanottoa jatkettiin laittomasti – Äidille ei näytetty viranomaispäätöstä (15.12.2019)

Hämeenlinna vähentää lastensuojelun ostoja ja tekee enemmän itse (26.11.2019)

Hämeenlinnassa hurja määrä lastensuojelulapsia – Tuplasti enemmän kuin muualla, viranomaiset ymmällään (11.6.2019)