Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyllä nyt on niin tärkeä aihe, että tästä vaikka maksaisi – Ei ole ahneutta pyytää korvausta tehdystä työstä

“Kyllä nyt on niin tärkeä aihe, että sen pitäisi olla ilmaiseksi kaikkien luettavissa. Tällaisilla aiheilla ei saa rahastaa!” Ja perään kymmenen huutomerkkiä ja raivostunutta emojia.

Mitä tärkeämmäksi koettu ja suurempaa ihmisjoukkoa koskeva uutinen on kyseessä, sitä todennäköisemmin lehden Facebookiin tai sähköpostiin pamahtaa kiivastunut palaute joltakulta, joka todella kovasti tahtoisi lukea uutisen, mutta ei ole valmis maksamaan tilauksesta.

Jos palaute on somessa, yhtä todennäköisesti perässä hiihtää “klikinsäästäjä”, joka kertoo jutun ytimen yhdellä lauseella tai palvelualtis kuvakaappaaja, joka jakaa kuvat koko jutusta. Kas näin, siitäpä sait ahne paikallismedia!

En tiedä kenen päätös oli joskus uutissivustojen alkuhämärissä jakaa kaikki sisältö ilmaiseksi, mutta nykytilanteen tietämyksellä päätös oli melkoisen harkitsematon.

Ilmaiseksi kaikki kaikille -linja jatkui pitkälle 2010-luvulle, joten sanomalehdet ovat nyt “ahneita” vaatiessaan korvauksen tuotteistaan.

On aivan ymmärrettävää, että ihmisiä risoo ryhtyä maksamaan jostain, jonka on saanut korvauksetta vuositolkulla. Sama kipuilu on nähty aikaisemmin musiikin ja elokuvien kohdalla.

Uutisten kohdalla asiaan totuttelu on vielä vahvasti kesken, vaikka esimerkiksi Helsingin Sanomat teki ei-niin-äskeittäin eli vuonna 2012 päätöksen siitä, että osa lehden verkkosisällöistä muuttuu maksulliseksi (onneksi olkoon, linkki johtaa verorahoilla meidän jokaisen maksamaan Ylen uutiseen, joka on vapaasti luettavissa).

“Me paikallisten uutisten tekijät olemme aivan yhtä hämeenlinnalaisia kuin ne yritykset ja ihmiset, joista kerromme päivittäin.”

Hämeen Sanomien verkkosivustojen maksumuuri on muuttunut.

Lähtökohtaisesti emme jaa enää lainkaan oman toimituksen tuottamia artikkeleita ilmaiseksi. Kaupunkiuutisten jutut ovat yhä avoinna, samoin osa Lännen Median valtakunnallisista ja kansainvälisistä uutisista.

Miksi näin? Rahankin takia tietysti, mutta ei ahneudesta.

Toimituksessa ja sen ulkopuolella on tehty parin viime vuoden aikana valtavasti töitä lehden verkkosisältöjen ja kätevän mobiilisovelluksen parissa.

Nopeammin reagoiva, lukijadatan perusteella kiinnostavampi, monipuolisempi, teknisesti toimivampi ja visuaalisesti mielenkiintoisempi sisältö on vaatinut ja vaatii jatkuvasti töitä kymmeniltä ihmisiltä lehtitalossa ja sen ulkopuolella.

Työllä on tietysti hintansa. Tarkemmat perustelut maksumuurin muutoksesta voit lukea tästä: Hämeen Sanomat päivittää verkkosivujensa maksumuuria: “Haluamme, että tilaaja saa rahoilleen vastinetta”

Toimittajana olen jo pitkään ihmetellyt sitä, miksi lehdet eivät rinnastu ihmisten mielissä paikallisiin palveluihin ja yrityksiin, joista ollaan ylpeitä ja joiden palveluista ja tuotteista ollaan valmiita maksamaan.

Emme kirjoita aina mukavista asioista, emmekä koskaan kaikkia miellyttäen. Sellainen ei ole mahdollista, eikä tietenkään median tehtävä. Uutiset saattavat jopa ärsyttää, mutta jokaiselle tekee joskus hyvää saada tietoa oman näkökulman ulkopuolelta.

Tuotteemme ja me paikallisten uutisten tekijät olemme aivan yhtä hämeenlinnalaisia kuin ne yritykset ja ihmiset, joista kerromme päivittäin.