Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hauho-seuran mielipide: Alvettulan asia on Hauhon asia – Antakaa pitäjille mahdollisuus

Alvettulan koulun tulevaisuudesta päätetään maanantaina Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston käsitellessä vuoden 2021 budjettia. Talousarvioesitykseen sisältyy esitys Alvettulan koulun lakkauttamisesta. Kotiseutuyhdistys Hauho-Seura toivoo kaupungin päättäjiltä maalaisjärkeä ja kauaskatseista viisautta. Alvettulan koulua ei saa sulkea heppoisten säästötavoitteiden vuoksi.

Ensi syksynä tulee 150 vuotta siitä, kun Hauhon ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa Alvettulassa Tapolan talossa. Hauholaisen koulusivistyksen perusta on valettu Alvettulan kylässä. Nyt tuota perustaa murennetaan Hämeenlinnan kaupungin toimesta.

Koululle ei ole annettu työrauhaa

Hauho-Seura paheksuu, ettei Alvettulan koululle ole annettu työrauhaa, vaan koulu ja kyläyhteisö joutuvat toistuvasti taistelemaan olemassaolonsa oikeudesta.

Alvettulan koulu on meille kaikille hauholaisille tärkeä. Toimeliaan kyläkoulun tulee olla esimerkkinä koko kaupungille ja sen koulutoimelle.

Alvettulan koulua tulee arvioida ensisijaisesti oppilaiden hyvinvoinnin kannalta. Kasvatuksellisesti koulu tarjoaa mahdollisuuksia, joista suuret kouluyksiköt voivat vain haaveilla.

Alvettulan koulussa on yhdysluokkia, joissa opitaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, kompromissien tekemistä ja tehtävien jakamista kullekin soveltuvalla tavalla, taitotason mukaan.

Opetuksen eheyttämisellä ja yhteistoiminnallisuudella mahdollistetaan esimerkiksi kyläkoulua ympäröivän miljöön; luonnon ja yhteisön hyödyntäminen.

Jääkö lapsiystävällisyys juhlapuheisiin?

Juhlapuheissa Hämeenlinna profiloidaan lapsiystävälliseksi kaupungiksi, joka ammentaa elinvoimaa historiastaan. Alvettulan koulun lakkautusesitys osoittaa täysin päinvastaisia pyrkimyksiä.

Koulun lakkautusta perustellaan lapsimäärän vähenemisellä. Yhteiskuntamme on kuitenkin muuttumassa, nyt on tuumaustauon paikka. Viime aikojen poikkeusolot ovat vahvistaneet jo aiemmin virinnyttä kiinnostusta asua maaseudulla turvallisessa ympäristössä.

Moni on koropandemian aikana kokenut, että hyvä arki asuu maalla, etätyömahdollisuus lisää arjen sujuvuutta. Toimivat lähipalvelut tuovat arkeen turvaa.

Lapsiperheiden palvelut ovat hyvää arkea

Lapsiperheiden palvelut muodostavat tärkeän osan hyvää arkea. Alvettulan koulu on merkittävässä roolissa kylän ja koko Hauhon pitäjän elinvoimaisuuden säilyttämisessä.

Miksi murentaa kiinnostava koulun ja päiväkodin sisältävä lähipalvelukokonaisuus ja antaa kuolinisku elinvoimaiselle maalaiskylälle? Se ei kannata.

Hämeenlinna on menetettyjen mahdollisuuksien kaupunki. Antakaa edes pitäjille mahdollisuus säilyä elinvoimaisina ja houkuttelevina yhteisöinä.

Jouni Lehtonen

puheenjohtaja

Hauho-Seura

Lue myös: Koulun säilyttäminen on strateginen mahdollisuus (6.11.2020)