Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hullu vuosi huipentuu Britannian EU-eroon

Ainoa tapa välttää näin järjettömät päätökset on olla valitsematta päättäjiä, jotka ovat niihin valmiita – ja valmiita myös mielivaltaisiin ja hurmahenkisiin kansanäänestyksiin.

Jouluna saatiin aikaan sopimus, joka koskee elintärkeitä Britannian ja EU-maiden, muiden mukana Suomen kauppasuhteita vuodenvaihteen jälkeen, kun britit erkaantuvat omille teilleen.

Kun sopimus syntyi viimeisellä hetkellä, on pakko julistaa: eläköön kauppasopimus!

Kuluneen vuoden huipennus kriisistä kriisiin kulkeneelle Euroopan unionille ja eurokansalaisille on puhutteleva – kaikessa ironisuudessaan.

Alkaa uusi ajanjakso Euroopan historiassa. Silti kaikki toivovat, että muutoksia tulee mahdollisimman vähän.

Sopimukseton ero onneksi sentään vältettiin, mutta mitä saatiin? Kaiken kruunaa 1 300-sivuisen sopimuksen eli käytännössä sen suppean lyhennelmän käsittely pikapikaa eli henkeä haukkovassa aikataulussa, vieläpä maskien läpi ja osin etänä.

Nyt joulun ja uudenvuoden välipäivinä koontuville EU:n sekä jäsenmaiden kansallisille toimielimille ei jäänyt asiassa milliäkään pelivaraa. Tässä vaiheessa oli ja on pakkorako hyväksyä se, mitä on saatu aikaan eli jäänyt käteen vuosien tuskasta ja väännöstä.

Mitä se on? Tulliraja ja rajatarkastukset tulevat, mutta ei tullimaksuja (Yle 28.12.). Kaupan ainakin pitäisi jatkua ilman suuria esteitä. Hidasteita kuitenkin vääjäämättä tulee.

Mitä tämä kaikki käytännössä tarkoittaa suomalaisyrityksille, jotka kauppa käyvät? Se selviää pala palalta ja tapaus kerrallaan ensi vuoden aikana.

Julkisuudessa koronan varjoon jääneestä brexitistä tulee totta, kaikkien tappioksi, mutta kaikkein eniten brittien.

Britannia kuvittelee kuin imperiuminsa aikana pärjäävänsä omillaan, ja pärjäähän se, omalla hölmöntuntuisella tavallaan.

Saarivaltakunnan ei pidä katsoa asiassa muualle kuin peiliin ja valitsemiinsa päättäjiin. Samaan on syytä muuallakin. Ainoa tapa välttää näin järjettömät päätökset on olla valitsematta päättäjiä, jotka ovat niihin valmiita – ja valmiita myös mielivaltaisiin ja hurmahenkisiin kansanäänestyksiin.

Brittipopulismin liehutukan Boris Johnsonin ja Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin populismille ei auta naureskella. Se on kuolemanvakavaa politiikkaa, eikä sen kaikkia kasvoja tunneta.