Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Uusia rantoja ei enää synny – Ei massiivista rakentamista Hämeensaareen

Hämeensaaren puisto on ollut vihreä keidas Hämeenlinnan keskustan kupeessa, keskustan, joka paljolti on saari, myös liikenteellisesti: idässä rajaa Vanajavesi, etelässä Vikmaninlahti, lännessä haavaumana moottoritie ja pohjoisessa linnan alue.

Uusia rantoja keskustalle ei enää synny; jos vihreä keidas etelässä menetetään, menettää Hämeenlinna paljon viehätysvoimastaan.

Tällä hetkellä keskusta aukeaa viihtyisästi etelään linja-autoaseman alueen kautta liki vanhalta kaupungintalolta. Myös jos Paasikiventien molemmin puolin rakennetaan suuret, modernit rakennusmassat on keskustan viehätys iäksi mennyt ja kaupungin vihreys ja avaruus vähentyy.

Areena veisi avaruutta ja vehreyttä

Suunniteltu monitoimiareena vie uhkaavasti kaupungin avaruutta ja vihreyttä. Moinen kolossi kuuluisi ennemmin Goodmanin jatkoksi etelään moottoritien päälle tai Kantolaan tai Tiiriöön, eikä pilaamaan kaupungin keskustan avaruutta.

Samalla voisi rakentaa linja-autoaseman moottoritien viereen päällyskolossin kupeeseen viemästä keskustan keskeistä aluetta.

Tulevan areenakolossin pitää itse ratkaista pysäköintiongelmansa, eikä levittää niitä Hämeensaareen tai lähikaduille.

Liikenne modernisoituu: robottibussit tulevat

Liikenteen modernisaatio on tulevaisuutta; joskus voimme saada robottibussit liikennöimään tauotta tai kutsuperiaatteella väliä rautatieasema–linja-autoasema, mahdollisesti jopa pitkin suunniteltua Varikonniemi–Lukiokatu-siltaa ja palvelemaan niitä lähi- ja kaukobussilinjoja, jotka eivät kulje idässä rautatieaseman kautta.

Hämeensaareen kuuluu ennemmin pieni hotelli uimahallin yhteyteen, päiväkoti, muutama ulkoliikuntapaikka, palloilukenttiä, lumitalvisin luistelukenttä tai kaukalo, muutama puurakenteinen, mieluiten kaupungin rakennuttama asunto-osuuskunnan kerrostalo puiden lomassa, osana monitoimista vihreää puistoa.

En vastusta korkeaa rakentamista

En vastusta korkeaa rakentamista keskuskorttelissa tai edes vuosikymmenien kuluessa toriparkkia, mutta saarimaisen kaupunkikeskustamme sisälaidoille massiivinen rakentaminen ei ole paikallaan.

En edes vastustaisi korkeaa tornitaloa ykköskortteliin kattonäköalaravintoloineen, se tukisi sekä myöhempää toriparkkihyötyä että elävöittävää keskusta-asumisen tiivistämistä.

Ihminen kaipaa luontoa ja seesteisyyttä

Osana kaupunkiakin ihminen tarvitsee luonnon vihreyttä ja seesteisyyttä jo terveytensäkin kannalta. Myös kaupungilla on laidoilla sellaisia alueita, jotka nykyään ovat palvelurakenteen käytössä ja jotka on muutettavissa ilman järvirantojen pilaamista asuinrakentamisalueiksi ja helposti liitettävissä kevyellä liikennerakenteella sisäkeskustaan sen sijaan, että saarimaisen kaupunkikeskustamme laita Hämeensaaressa pilataan liian massiivisella asuntorakentamisella.

Tapio Alkula

lääkäri

Hämeenlinna