Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luontoharrastaja vastaa Jari Koskiselle: Evon totaalisuojelu ja Greenpeace

Vaikka Evon tiedekansallispuiston perustamisesta uhkaa tulla Hämeen Sanomien mielipidepalstan kestoaihe, vääriin väitteisiin ja mielikuviin on syytä vastata.

Jari Koskinen kritisoi kirjoituksessaan (HäSa 30.1.) Evon kansallispuistoa valmistelevan työryhmän paikallista ohuutta ja paheksui Greenpeacen mukaan ottamista.

Paikallisista toimijoista toki mukana ovat muun muassa Hämeenlinnan kaupunki, Hämeen ammattikorkeakoulu, Lammin riistanhoitoyhdistys, luonnonsuojelupiiri ja Evolla toimineet tutkijat.

Myös esimerkiksi Metsähallitus, maa- ja metsätalousministeriö, metsästäjäliitto ja partiolaiset tuovat työhön alueen tuntevat edustajansa. Työryhmää vetävä professori Atte Korhola on useaan otteeseen luvannut kaikkien halukkaiden tulevan kuulluiksi, myös Hämeen Sanomissa.

Greenpeacessa toiminut tutkija on yksi esityksen allekirjoittajista

Greenpeace ei ymmärrykseni mukaan ole järjestönä edustettuna. Tiedekansallispuistoesityksen allekirjoittaneita luontojärjestöjä edustaa tutkija Hanna Rosti, joka toki on toiminut Greenpeacessa. On kovin rohkeaa leimata häntä laittomuuden edustajaksi tai työryhmää laittomuuden siunaajaksi.

Koskisen kirjoituksessa pitää tietenkin paikkansa, että tiedekansallispuistoa valmistellaan luonnonsuojelulain mukaiseksi kansallispuistoksi, siitähän on kyse. Liekö se totaalisuojelua.

Kansallispuisto on tarkoitettu ihmisille

Kansallispuisto ei ole luonnonpuisto, vaan ne on tarkoitettu ihmisten kuljettaviksi ja nautittaviksi.

Lain mukaan kansallispuistoissa luontoa muuttava toiminta on kiellettyä. Laki mainitsee tietyin poikkeuksin esimerkiksi rakentamisen, teiden raivaamisen, ojitukset, hakkuut ja metsästyksen. Sallittua on vaikkapa marjastaa, sienestää ja kalastuslain rajauksin kalastaa.

Tuntematta tarkalleen mitä Jari Koskinen tarkoittaa viittaamallaan ”Evo-lailla”, Evon tiedekansallispuisto on tarkoitus perustaa omalla laillaan. Juuri valmistelevan työryhmän tehtävä on ottaa huomioon lain valmistelua varten kaivatut eri näkökulmat. Ja on hyvä muistaa, että työryhmän käsittelemän alueen maanomistaja on valtio.

Markku Karvonen

luontoharrastaja

Lepaa

Professori Atte Korhola vastaa myös Jari Koskisen kirjoitukseen:

Greenpeace on mukana selkein perustein

Jari Koskisen mielestä (HäSa 30.1.) paikallinen edustavuus Evon tiedekansallispuistoa valmistelevassa työryhmässä on erittäin ohutta, eikä mukana ole maanomistajien tai matkailualan edustajia. Hän kyseenalaistaa myös Greenpeacen mukanaolon työryhmässä.

Helsingin yliopistoon väitöskirjaansa tekevä biologi ja Greenpeacessa toimiva Hanna Rosti oli yksi ympäristöministeriölle tehdyn Evon tiedekansallispuiston perustamista koskevan alkuperäisen esityksen laatijoista.

Myös Helsingin yliopisto allekirjoitti tämän esityksen, koska tiedekansallispuisto edistää erinomaisella tavalla yliopiston pyrkimyksiä avoimeen tieteeseen, tiedekasvatukseen ja tieteen ja tutkimuksen näkyvyyden lisäämiseen ja jalkauttamiseen kansalaisten pariin.

Ympäristöjärjestöjen yhteinen edustaja

Helsingin yliopisto sai ministeriöltä mieluisan toimeksiannon perustaa alueellinen työryhmä selvittämään asiaa.

Oli erittäin luontevaa ottaa mukaan työryhmään Greenpeacen edustajaksi Hanna Rosti, joka järjestöjen yhteisellä sopimuksella edustaa työryhmässä lisäksi neljää muuta ympäristöjärjestöä: WWF, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö.

Työryhmä on aloittanut toimintansa ja on halukas kuulemaan paikallisia maanomistajia ja yrittäjiä ja integroimaan heidät prosessiin, kuten jo aikaisemmin (HäSa 29.1.) olen vahvistanut.

Atte Korhola

puheenjohtaja

Evon tiedekansallispuistoa valmisteleva alueellinen työryhmä