Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiihto on todellista kansankuntoilua

Hämäläiskunnat, Hämeenlinna latunenässä, ovat ottaneet tilaisuudesta vaarin: reittejä löytyy jokaiseen makuun ja kaikki lylylle kykenevät pääsevät nauttimaan lumitalvesta.

Maastohiihto on mitä parasta terveysliikuntaa. Se on moneen kertaan tieteellisesti todistettu. Jokainen tietää asian kuitenkin parhaiten omasta kropastaan ja mielestään.

Oikea aika on nyt, jos ikinä on käynyt mielessä lähteä ladulle ja kenties pitkänkin tauon jälkeen verestellä hiihtoharrastusta.

Mainiosta kelistä pitää ottaa silloin kaikki irti, kun se on kohdalla, ei murehtia sitten viikon päästä liiallista pakkasta – tai suojakeliä. Pakkaskelillä hiihto ei ole edes välinekysymys: hyvin pärjää myös tavallisilla, “vanhanaikaisilla” suksilla ja vaikka ikivanhalla anorakilla.

Eipä olisi myöskään voinut tulla sopivampaa ajankohtaa jumpparyhmien ja sisäliikunnan koronatauolle.

Ulkona raittiissa ilmassa on helppoa pitää turvaetäisyydet ja silti voi vaihtaa muiden hiihtäjien kanssa muutaman sanan ja tuntea sosiaalisuutta.

Hiihto on todellista kansankuntoilua. Parhaimmillaan esimerkiksi Aulangolla ja muillakin laduilla on riittänyt väkeä jonoiksi asti. Onkin hyvä muistuttaa mieliin Suomen Ladun latuetiketti eli kanssahiihtäjien huomioiminen: nopeampi väistää.

Tavanomaisen huonoina lumitalvina Ahveniston moottoriradan tykkiladulle on tullut hiihtäjiä laajalta alueelta. Se on ollut aktiiviharrastajien arvokas henkireikä. Tulevaan hiihtokauteen varaudutaan jo nyt säilölumen avulla.

Moni tavallinen kovaa vauhtia ja raskaita nousuja kavahtava hiihtelijä ei kuitenkaan ole tuntenut oloaan mukavaksi toisinaan liiankin vakavasti lajiin suhtautuvien hikihiihtäjien kolistellessa kannoilla.

Kulumassa oleva talvi on tuonut jopa paratiisimaiset olosuhteet juuri niille, joille hiihto on kaikkein suositeltavinta: lapsille ja muutoin taidoiltaan ehkä epävarmoille. Heidän ei ole tarvinnut lähteä moottoriradalle tai myöskään seikkailemaan metsätaipaleille, vaan nyt on tarjolla myös mukavia ja loivapiirteisiä peltolatuja.

Niin Hämeenlinnan kaupunki, Hattulan ja Janakkalan sekä muutkin kunnat kuin myös hyvin monet latutalkoisiin eri tavoin osallistuneet ansaitsevat parhaat kiitokset erinomaisesta kansanterveystyöstä.