Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hämeenlinnan asuntopolitiikkaan tarvitaan uusia linjauksia – Osuuskuntaan ei tarvitse laittaa kiinni kaikkia rahoja

Helsingin sanomat on parin viikon aikana tuonut esille kirjoituksissaan asuntopolitiikan määrittelyn tarpeen osana pitkän tähtäimen päätöksen päätöksentekoa. Esillä on ollut niin pääkaupunkialueen merkittävän suuret asumisrakentamisen hankkeet pilvenpiirtäjä suunnitelmineen.

Järvenpään kaupungin osalta on kirjoituksissa taas esillä siellä toteutettava muualla Euroopassa varsin yleinen asunto-osuuskuntahanke. Sellaista toteutusta toivotaan muuallekin, koska vuokra- ja omistusasumisen välille tarvitaan lisää vaihtoehtoja.

Saman lehden uutisoinnin mukaan osuuskunnan osakkaaksi/asujaksi pääsee kohtuullisen pienellä alkupääomalla, jonka jälkeen asunnosta maksetaan hankesuunnitelman mukaista vuokraa, joka pitää sisällään lainojen lyhennykset sekä kiinteistön ylläpitokustannukset.

Asunto-osuuskunta edullinen vaihtoehto

Asunto-osuuskunta on edullisempi vaihtoehto kuin omistusasunto tai asumisoikeusasunto. Väestön ikääntyessä tarvitaan asumismuoto, johon ei tarvitse laittaa kaikkia rahoja kiinni. Se on vaihtoehto myös lapsiperheille, joka tarvitsee lisätilaa eikä halua tai voi ottaa isoa pankkilainaa.

Edelleen todetaan, että kuntavaalien lähestyessä keskustelu asuntopolitiikasta on tarpeen. Uusia toteuttamiskeinoja löytyy, jos kuntapäättäjät näin haluavat. Asuntopolitiikan isot linjat ovat kuntapäättäjien käsissä. Uusilta päättäjiltä tarvitaan uusia päätöksiä.

Hämeenlinnan asunto-ohjelma päivitettävä

Entäpä Hämeenlinnan asuntopolitiikka? Kaupungin nettisivuilta löytyy vuonna 2014 laadittu Hämeenlinnan asunto-ohjelma, joka on sisällöllisesti varsin kokonaisvaltainen. Sen päivittäminen ja uusiminen on kuitenkin välttämätöntä tehdä.

Hämeenlinnan nykyinen strategia on voimassa vuoteen 2022 saakka, jolloin uusi valtuusto päättää uuden strategiakauden linjauksista, joka pohjaisi myös uusien asuntopoliittisten tavoitteiden määrittelyä ja toteuttamista.

Kaupungin kaavoituskatsaus 2021 on juuri valmistunut keskusteluun. Sen sisältöön tulisikin saada uudistettavan asuntopolitiikan turvaavia ratkaisuja, tavoitteellista aikataulutusta ja uudenlaisia rahoitusratkaisuja, jotka toteutetaan osana kaupungin kokonaisvaltaista suunnittelua.

Nyt on myös käynnistymässä toteutusvalmistelu Hämeenlinnassakin vapaa-ajan asuntojen muuttamisesta vakinaiseen asumiseen.

Asemanrantaan on tulossa osuuskunta-asumista

Asunto-osuuskunta-ajatuksen osalta Hämeenlinnassa ollaan jo hyvässä valmisteluvaiheessa. Hämeenlinnan Sisälähetys ry toteuttaa hanketta Asemanrannan alueella MEKODIT-perustamisprojektin muodossa.

Tonttivaraukset on tehty yhteistyössä kaupungin kanssa ja hankesuunnitelmaa jo esiteltykin julkisuudessa. Osuuskunta-ajattelun mukaan asukkaat saavat vaikuttaa vahvasti asuntoihinsa. Periaatteena todetaan myös esteettömyys, muuntuvat tilat ja energiatehokkaat ratkaisut. Talo on tarkoitettu kaikenikäisille asukkaille.

Uusittavan asunto ohjelman pohjalta on hyvä lähteä toteuttamaan uudenlaisin ratkaisuin Hämeenlinnasta viihtyisää, ihmisen näköistä, haluttua asumiskaupunkia.

Ossi Lapisto

Hämeenlinna