Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusteluyhteyden säilyttäminen tärkeää - Lavrov: Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin.

Lavrov: Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin.

Oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin vangitseminen on hiertänyt Venäjän ja Euroopan unionin välejä – kuten moni muukin asia. Euroopassa on pohdittu mahdollisia pakotteita Venäjää vastaan Navalnyin vangitsemisen ja häntä tukeviin mielenosoittajiin kohdistuneiden väkivaltaisuuksien vuoksi.

Jo torstaina Venäjä varoitteli vastaavansa samalla mitalla.

Perjantaina äänenpainot kovenivat entisestään, kun Venäjä julkaisi osan ulkoministeri Sergei Lavrovin lausunnoista.

Lavrovin mukaan Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, mikäli Venäjää vastaan asetettaisiin jälleen pakotteita.

Venäjä vastaa maata koskevaan kritiikkiin monesti ainakin jonkinasteisella uhittelulla, mutta nyt lausunnoissa on poikkeuksellisen jyrkkä sävy.

”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”, Lavrov muotoili viestissään.

Esimerkiksi Saksassa lausuntoa pidettiin käsittämättömänä ja hämmentävänä, mutta tietyllä tavalla reaktio on Venäjälle tyypillinen tilanteessa, jossa Navalnyi koetaan riskiksi Venäjän hallinnolle, samoin kuin pakotteet, mielenosoitukset ja kansainvälinen arvostelu.

Siksi Venäjä haluaa laittaa kovan kovaa vastaan ja esiintyä armottomana, kuten EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell totesi.

Lavrovin uhmakas esiintyminen luo lisäpainetta maanantaille, jolloin Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston on määrä tavata Venäjän ulkoministeri Pietarissa.

Haaviston vierailu on merkittävä, sillä ulkopoliittisen edustajan Borrellin kuvailtiin epäonnistuneen nolosti tapaamisessaan Lavrovin kanssa: Lavrovin luonnehdittiin käyttäneen Borrellia lähinnä ovimattona.

Kun vierailun lopuksi vielä selvisi, että Venäjä on samaan aikaan karkottanut EU-diplomaatteja maasta, Borrellilla on riittänyt Brysselissä selittelemistä.

Voimannäyttöjen sijaan EU:n ja Venäjän välillä olisi syytä säilyttää keskusteluyhteys, vaikka asetelma on hankala.

On kuitenkin hyvä muistaa, että eristämis- tai sanelupolitiikalla Venäjän ihmisoikeustilanne tuskin paranee tai EU:n ja Venäjän keskinäiset kauppakumppanuudet kehittyvät.