Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hämeensaari suunniteltava terveeksi kaupunkiympäristöksi

Hämeen Sanomissa (3.2.) kerrottiin Hämeensaaren rakennussuunnitelman vähäisestä kommentoinnista.

Yhdistyksemme kommentoi ja esittää toiveen, että ominaisuudet, joilla kaupungin sivuilla kuvataan kaupunkiamme, toteutuvat edelleen Hämeensaaren rakentamisen jälkeenkin: “Hämeenlinnassa on hyvä, terveellinen ja turvallinen elinympäristö sekä monipuoliset asumisen mahdollisuudet.”

Hämeenlinnan kaupungin strategian yhdeksi päämääräksi on kirjattu resurssiviisas kaupunki, joka edistää hyvinvointia ja siellä asuu aktiivisia kansalaisia.

Kiinteistöistä terveitä, turvallisia ja energiatehokkaita

Resurssiviisaan kaupungin tavoitteen sisälle on kirjattu muun muassa, että kaupungin hiilidioksidipäästöt vähenevät ja kiinteistöt ovat terveitä, turvallisia ja energiatehokkaita.

Tähän tavoitteeseen pyritään Hämeenlinnan strategiassa vastaamaan osittain Hiilineutraali Hämeenlinna 2035 -toimenpidesuunnitelmalla, johon on kirjattu, että Hämeenlinna on kaunis kaupunki, jossa voimme nauttia luonnosta monin eri tavoin.

Hämeenlinnassa halutaan suunnitelman mukaan säilyttää tulevillekin sukupolville mahdollisuus tähän, vastaamalla haasteisiin ilmastonmuutoksen hidastamisesta sekä luonnonvarojen kestävästä käytöstä.

Resurssiviisas Hämeenlinna

Resurssiviisaana kaupunkina Hämeenlinnassa pyritään energian kulutuksen vähenemiseen, sujuvaan ja vähäpäästöiseen liikkumiseen, ympäristöämme huomioon ottavaan yhdyskuntarakenteeseen, kulutuksen vähentämiseen, materiaalin kiertoon sekä veden puhtauteen.

Hengitysliitto on sää- ja ilmastoriskeihin varautumisen ja niiden vähentämisen vaikuttamisohjelmassaan (2019–2022) listannut ratkaisuja, joilla voidaan pienentää edellä mainittuja riskejä sekä parantaa hengitysterveyttä.

Luontoyhteyden säilyttäminen ja monimuotoisuus

Ohjelmassa kirjattuja ratkaisuja ovat esimerkiksi luontoyhteyden säilyttäminen ja edistäminen, luonnon monimuotoisuuden vaaliminen sekä kaupunkiluonnon vaaliminen kaavoituksen keinoin. Kaupunkiluontoa tulee säilyttää ihmisten asuinalueiden ja käytettyjen reittien varsilla.

Lisäksi kaavoituksessa on huomioitava, ettei viheralueita eikä lapsille tai vanhuksille tarkoitettuja tiloja rakenneta vilkkaan liikenteen läheisyyteen, liikenteen ollessa Suomessa merkittävin pienhiukkasten ja ilmasaasteiden aiheuttaja.

Luonnon tulee olla kaikkien saavutettavissa

Luonnon tulee olla kaikenikäisten ja -kuntoisten kuntalaisten saavutettavissa. Hengitysliitto ehdottaa ohjelmassaan, että kaupunkialueiden kaavoituksessa ja suunnittelussa varataan riittävästi viheralueita asuinalueille ja niiden läheisyyteen.

Viheralueet lisäävät viihtyvyyttä, mutta toimivat myös hiilinieluina. Ilmaston lämmetessä vaihtelevien sääolosuhteiden vaikutukset rakenteisiin on myös huomioitava. Rakennukset on suunniteltava kestämään kasvavia lumikuormia, viistosateita, kosteusrasitusta ja varustettava ne riittävillä sadeveden poistojärjestelmillä.

Hiilineutraali Hämeenlinnan vuonna 2035

Hämeenlinnassa on tehty menestyksekkäästi ja pitkään ilmastotyötä. Nyt tämän työn seuraavaksi etapiksi on asetettu vuosi 2035. Tuolloin Hämeenlinnan tulisi olla hiilineutraali.

Toivomme että kaupungin pitkät perinteet, hieno toimenpideohjelma sekä vakaa aikomus pienin teoin saada suuretkin tavoitteet saavutetuksi huomioidaan myös Hämeensaaren aluetta rakennettaessa.

Alueella on mahdollisuus olla esimerkkinä terveyttä edistävästä kaupunkiluonnosta, joka on paraatipaikalla vastaanottamassa ja syleilemässä sekä kaupungissa vierailijat että kaupunkilaiset.

Matleena Aitasalo

hengitysterveyden asiantuntija

Kanta-Hämeen Hengitys ry

Lue myös: Nämä asiat kiinnostivat Hämeensaaren suunnitelmissa eniten (15.12.2020)