Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt ei ole oikea aika viranomaisten riitelylle

Ristiriitaiset viestit syövät pahimmillaan kansalaisten luottamusta koronarajoitusten tarpeeseen tilanteessa, jossa valoa on jo nähtävissä tunnelin päässä.

Koronataistelun kotimaisten kärkien keskinäinen nokittelu nousi jälleen tällä viikolla selkeästi esiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli torstaina pääkaupunkiseudun ravintoloiden sulkemista määräajaksi, minkä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) riensi heti perään torppaamaan lainsäädännön vastaisena. Myös hallitus yllättyi THL:n ulostulosta.

Ravintoloiden sulkeminen edellyttäisi valmiuslain käyttöönottoa, mikä ei tässä tilanteessa ole vielä ajankohtaista.

Hallituksen varautumisstrategian mukaan poikkeusolot ja valmiuslaki otetaan voimaan vasta pandemian ylimmällä eli kolmannella toimenpidetasolla.

Suomi on edelleen tasolla 1.

Se tarkoittaa, että leviämisvaiheessa olevilla alueilla on käytössä esimerkiksi maksimaalinen etätyösuositus, laajin maskisuositus, julkisten tilojen sulkeminen ja etäopetus toisella asteella ja korkeakouluissa.

Jos hallitus päättää siirtymisestä tasolle 2, koko maassa otetaan käyttöön maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus. Lisäksi voidaan edelleen tiukentaa kokoontumisrajoitusten henkilömäärää sekä valvoa nykyistä tiukemmin karanteenin noudattamista.

Vasta kolmannella tasolla keinovalikoimaan tulevat valmiuslaki ja eriasteiset liikkumisrajoitukset.

Hallituksen tammikuussa päivittämän toimintasuunnitelman mukaan 3. vaiheen toimet ovat perusteltavissa tilanteessa, jossa kaikki aiemmat teot ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja terveydenhuollon kantokyky uhkaa ylittyä.

Se päivä on vielä kaukana, vaikka muuntoviruksen uhka onkin todellinen.

Täytyy muistaa, että positiivistakin tapahtuu koko ajan.

Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat, hoivakodeissa asuvat vanhukset on jo pitkälti rokotettu. Yli 80-vuotiaista rokotteen on saanut joka kolmas. Sairaaloissa ei ole koronapotilaita ruuhkaksi asti.

Tunnelin päässä häämöttää jo valoa. Nyt ei pidä herpaantua.

Pahimmillaan viranomaisten keskinäinen nokittelu ja ristiriitainen viestintä syövät kansalaisten luottamusta koronarajoitusten tarpeellisuuteen.