Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väsyminen virukseen näkyy nyt liian hyvin

Kattavaa suojaa ei rokotuksista saada Suomessa vielä ainakaan kuukausiin, tuskin ennen kesän loppua.

Koronapandemiaa on kärsitty nyt noin vuosi, mutta kaikki eivät ota asiaa edelleenkään täysin tosissaan tai vakavissaan.

Esimerkiksi Rauman telakalla on todettu muutaman päivän aikana jo 230 tartuntaa. Lauantaina telakan työntekijöiden uusia tartuntoja ilmeni 45. Perjantaina tartuntoja kirjattiin puolestaan yli 80.

Oletettavaa on, että lisätartuntoja on vielä odotettavissa.

Pikkukaupungissa suuri huoli on nyt se, että virus leviää telakalta muualle kaupunkiin ja laajasti koko seutukuntaan. Toistaiseksi paikallisen sairaalan kapasiteetti ei ole ollut koetuksella; yksikään tartunnoista ei ole johtanut vakaviin oireisiin.

Miten tällainen ryöpsähdys sitten pääsi tapahtumaan? Koko korona-ajan tietyistä teollisuustyöpaikoista ja rakennusmailta on kuulunut samaa viestiä: monet eivät oikein jaksa varoa virusta, maskien käyttö on olematonta, vierastyöläiset asuvat kimppakämpissä samoissa tiloissa eikä turvaväleistä ole siten tietoakaan.

Raumalla lopputulos oli se, että telakka jouduttiin sulkemaan ja koko toimintaa joudutaan tarkastelemaan uudelleen viikonlopun aikana. Telakka käy nyt läpi alihankintayritysten kanssa majoitukseen liittyviä turvallisuussuunnitelmia.

Väsyminen koronarajoituksiin, kaikenlaiseen ylimääräiseen varomiseen ja tylsään virusarkeen on tietysti inhimillistä. Silti ohjeita ja määräyksiä pitäisi tietysti noudattaa.

Esimerkiksi maskin käyttö ei mitenkään sataprosenttisesti suojaa käyttäjäänsä, mutta muita oma maski saattaa suojata.

Omalla käytöksellä voi siis suojata muita, mutta telakkaolosuhteissa tällaisia ei ole selvästikään ajateltu.

Koronarokotuksien viivästyminen raivostuttaa ja tuskastuttaa nyt kaikkia. Kattavaa suojaa ei rokotuksista saada Suomessa vielä ainakaan kuukausiin, tuskin ennen kesän loppua.

Eksponentiaalisesti ja äkillisesti kasvavat paikalliset koronatartuntaryppäät tietävät sitä, että yritykset ja ihmiset joutuvat luopumaan nykyisestäkin normaalista. Siksi viruksen välttely on yhtä tärkeää kuin ennenkin.