Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviloman viettäjä joutuu puntaroimaan

Oikein kuuliainen kansalainen viettäisi talvilomankin kotona, mutta tilanne ei ole yksioikoinen. Kanta-Hämeessä lomaillaan ensi viikolla.

Koululaisten talvilomat ovat alkaneet pyöriä. Kanta-Hämeessä lomaillaan seuraavan aallon mukana ensi viikolla.

Tikunnokassa ovat olleet erityisesti tällä viikolla lomailevat uusmaalaiset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehti viime viikon lopulla antamaan suosituksen, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueen asukkaat välttäisivät lomamatkustamista oman alueensa ulkopuolelle maaliskuun puoliväliin asti.

THL:n tiedottaminen johti siihen, että laitoksen johto kutsuttiin puhuteltavaksi sosiaali- ja terveysministeriöön.

Suosituksen noudattaminen olisi luonnollisesti tarkoittanut jo varattujen ja sovittujen talvilomamatkojen perumista.

Näin ei ole käynyt. Kittilän Leviltä ja Kuusamon Rukalta kerrottiin Ilta-Sanomille tämän vuoden talviloman vertautuvan lähes täysin viime vuoteen.

Talvilomalaiset ovat täyttäneet Levillä ja Rukalla koko mökkikapasiteetin. Tästä yhtälöstä rinnekeskuksissa oli tehty johtopäätös, että lomalaiset haluavat olla oman porukan kesken.

Levin laskettelukeskuksen alueen ihmismäärä oli viikonloppuna arvion mukaan noin 20 000.

Tilanne on kuitenkin kuuma peruna. Siitä kielii, että Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen ei halunnut arvioida julkisuuteen alueen tarkempaa asiakasmäärää. Perusteena oli kuulemma riski saada palautetta “koronaraivoisilta” ihmisiltä.

Sairaanhoitopiireissä jännitetään, miten lomanvietto näkyy tartuntaluvuissa eri puolilla. Pahin pelko on tietysti, että massojen matkustaminen halki Suomen vaikeuttaa koronatilannetta sekä lähtö- että määränpäässä.

Yksittäinen lomalainen joutuu tilanteessa kovaan puntariin itsensä kanssa.

Jos kansalaiset ottaisivat suositukset oikein kuuliaisesti, he pysyttelisivät talvilomankin tiukasti kotona.

Kodin seinien tuijottelu on tullut jo niin tutuksi, että todennäköisesti jo hyvissä ajoin varattu talvilomamatka on ollut kauan odotettu maisemanvaihdos pandemian tuottaman turnausväsymyksen turruttamille ihmisille.

Toisaalta koronakurimuksessa kärvisteleville Pohjois-Suomen matkailuyrityksille talvilomalaisten tulo on enemmän kuin tervetullutta. Järjestäjät ovat ainakin korostaneet vastuullisuuttaan ja maskit ovat käytössä pohjoisessakin.

Viime kädessä tilanne on kuitenkin kiinni yksittäisen kansalaisen toiminnasta ja ratkaisuista. Koronaa ei voi karata lomallakaan.