Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kaupunkimme uppouma on liian suuri – Budjettia pitää pyrkiä tiivistämään ja tilkitsemään

Korona täytti yllättäen kaupungin kassan, mutta velat eivät katoa mihinkään. Tarvitaan merkittäviä ja tarkkoja päätöksiä karsia kuluja siten, että kaupunki onnistuu kohtuudella tulevaisuuden asukkaiden palvelutehtävässään.

Täytyy voida avoimesti ja kriittisesti tarkastella budjettia, hankintoja ja kaikkia päätöksiä, joita kaupunki on tehnyt tai tulee tekemään. Esimerkkinä ei voi olla, kun uutisoidaan aivan liian kalliista hankintapäätöksestä, että tämä uutinen ei aiheuta mitään toimia ja jatketaan entiseen malliin.

Ei voi olla niin, että virkamiespäätöksellä ei kilpailuteta, kuten muut kaupungit, ja sitä myötä tuhlataan todella paljon rahaa ja jälleen vain hyväksytään todeten: näin on aina tehty.

Kautta linjan tulee budjettia pyrkiä tiivistämään ja tilkitsemään erityisesti sellaisista halkeamista, joista valuu euroja täysin turhaan ja usein vain siksi, että päättäjät eivät toimi asemansa mukaisesti. Toisinaan näköpiirissä on selkeää oman edun tavoittelua ja toisinaan vain laiskuutta tai välinpitämättömyyttä, joiden laskun maksaa jokainen kaupunkilainen. Ongelmat olisi varsin helppo korjata.

Ensimmäinen tehtävä on avoimuus

Kun tiedetään, että tulevaisuudessa kaupungin pitää löytää useiden miljoonien säästöt ja kuitenkin ylläpitää palvelujaan tyylikkäästi, on tehtävä haastava, mutta ei mahdoton.

Ensimmäinen tehtävä on avoimuus ja päättäjien ohjeistaminen jokaisella tasolla siten, että “halkeamat tilkitään”, eikä enää suvaita hölmöilyä tai laiskuutta.

Seuraavaksi tulee miettiä, onko tarpeen itse ylläpitää kaikkia toimia vai olisiko järkevää ulkoistaa toimintoja tiukkojen sopimusten kautta paikallisille yrityksille ja näin saada merkittävää säästöä aikaan – näin jopa kaupungille tulisi enemmän ammattitaitoa proseduureihin.

Tietenkin ja tärkein asia on hyväksyä totuus ja ymmärtää, että kaupunkimme uppouma on aivan liian suuri turvalliseen liikennöintiin tulevaisuuden karikoissa, ja sen jälkeen sitouttaa jokainen toimija, työntekijä ja päättäjä katsomaan ensin peiliin ja sitten suuntaamaan hartiavoimin työnsä vuotavien halkeamien korjaamiseen.

Kyllä tästä selvitään, mutta ei hyssyttelemällä tai veroja nostamalla.

Eero Eskola

kunnallisvaaliehdokas (ps)

Hämeenlinna