Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lulu Ranne (ps.): Hämeenlinnan ainutlaatuinen tilaisuus on nyt

Kuntavaalien lähestyessä on ollut paljon huolta siitä, kuka enää uskaltaa asettua ehdolle. Tuoreena esimerkkinä Kirsi Piha vetäytyi näyttävästi Helsingin pormestarikisasta.

Hämeenlinnassa perussuomalaisuuden sosiaalinen hinta on ollut erittäin kova. Kuitenkin, kun ihmisten mitta täyttyy, muutoksen tekijät nousevat epäitsekkäästi esiin.

Hyvien tarjokkaiden määrä ylitti kaikki odotukset. Ensi kertaa historiassaan Hämeenlinnan Perussuomalaiset jättävät täyden listan. 76 loistavaa ja rohkeaa ehdokasta uhmaa sosiaalista painetta kääntääkseen kaupungin suunnan parempaan.

Paljon on keskusteltu myös siitä, mitä asioita kampanjoinnissa saisi käsitellä. Hallituspuolueet puhuisivat vain valtuustojen päätösvallassa olevista asioista. Tosiasiassa Suomen hallituksen politiikkatoimilla on suurempi vaikutus kuntien toimintaympäristöön ja -edellytyksiin, kuin valtuustoilla konsanaan.

Hallituksen tekemiset kunnan asioiden rinnalla

Tuskin koskaan on ollut yhtä tärkeää keskustella kunnan asioiden rinnalla myös siitä, mitä hallitus tekee ihmisten, yritysten ja kuntien elinvoimalle. Ei ole uskottavaa, että puolueet, jotka maan hallituksessa aiheuttavat kunnille ongelmia, voisivat ratkoa niitä kunnanhallituksissa. Hyvä esimerkki tästä on hallituksen ajama sote-uudistus.

Hallinto edellä valmisteltu uudistus ei turvaa lähipalveluita. Päinvastoin pitäjistä on palvelut jo viety ja kantakaupungin palveluverkko on seuraavana valtapuolueiden lahtipenkissä. Avain ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin ovat kuitenkin jatkuvasti käytettävissä olevat matalan kynnyksen lähipalvelut.

Viimeisimpien laskelmien mukaan hyvinvointialue vie sote-uudistuksessa 65 prosenttia kaupungin verotuloista ja valtionosuuksista. Kaikki velat jäävät. Olisiko teillä hetki aikaa keskustella hallituksen politiikasta?

Pitäjien elinvoima on tärkeämpi kuin ykköskortteli

Suuressa kuvassa Hämeenlinnan pitäjien elinvoima on tärkeämpää kuin ykköskorttelin rakennusoikeus. Pitäjissä asuu neljännes kuntalaisista. Sisäinen ja ulkoinen asiointi-, työmatka- ja tavaraliikenne ovat kaupungin verenkierto ja hengitys. Niitä hallitus aikoo kuristaa puolittaakseen liikenteen hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Biopolttoaineiden jakeluvelvoitteesta ja liikenteen kotimaisesta päästökaupasta valmistellaan automaattia, joka nostaa autoilun hintaa, kunnes autoilu vähenee niin paljon, että päästövähennykset toteutuvat. Tavoitellut vähennykset vastaavat Kiinan viiden tunnin päästöjä.

Sosiaalinen eriytyminen repeää

Marinin hallituksen päätösten seurauksena isoimpien väestökeskusten ja muun Suomen välinen taloudellinen ja sosiaalinen eriytyminen repeää kestämättömäksi. Seuraukset tuntuvat nimenomaan kunnissa. Hallituksen politiikka on todellakin keskiössä näissä kuntavaaleissa.

Kuntalaisten peruspalveluiden ja hyvinvoinnin pelastaminen vaatii täyskäännöstä sekä valtakunnan tasolla että paikallisessa politiikassa.

Vuosi sitten Hämeenlinnan talous oli ajettu jyrkänteen reunalle. Ironista kyllä, kaupungin pelasti isommilta vaurioilta johdon kyvyttömyys toteuttaa talouden tasapainotusohjelmaa yhdistettynä hallituksen vastuuttoman avokätisiin koronatukiin.

On mahdollisuus kääntää kaupungin suuntaa

Siten kuntavaalit ja uuden kaupunginjohtajan valinta tarjoavat todellisen mahdollisuuden kääntää kaupungin suuntaa. Käänne edellyttää tosiasioiden tunnustamista ja asioiden tärkeysjärjestykseen laittamista. Vain niin rahat riittävät välttämättömään.

Käänne edellyttää muutosten tekemistä nykylinjaan.

Vastuu asioiden nykytilasta ja yhteistyöstä on niillä, jotka eivät keskustele, saati neuvottele ehdotetuista muutoksista. Yhteistyö edellyttää työtä. Perussuomalaiset ovat valmiita töihin kaikkien kanssa, jotka haluavat todellista muutosta.

Otetaan Hämeenlinna takaisin asukkailleen.

Lulu Ranne

kansanedustaja (ps.), valtuutettu ja kuntavaaliehdokas

Hämeenlinna