Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Heinonen (kok.): Jo riittää autoilijoiden kurittaminen – Polttoaineen kova hinta kaatuu yritysten ja kansan niskaan

Omaa autoa tarvitsevat ovat nousseet aikamoiseen vastarintaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimille autoilun ja laajemminkin liikenteen osalta.

Facebookiin syntynyt kansanliike, Stop! Autoilijoiden kuritukselle! on kerännyt jo yli 256 000 suomalaisen tuen. Ryhmä on kasvanut ennätysvauhtia ja viestit ympäri maan ovat samanlaisia: Ei täällä enää pian liikkumaan pystytä.

Itse sain liikenteen ja autoilun parissa töitä tehneenä ja tekevänä kansanedustajana myös kutsun ryhmän ensimmäiseen tempaukseen. Torviprotesti oli korona-aikana vastuullisesti toteutettu mielenilmaus Helsingissä, mutta todellakin äänekäs sellainen.

Meitä kansanedustajia oli syyskuussa 2020 kourallinen paikan päällä eduskuntatalon edustalla seuraamassa, kun bensa- ja dieselveron korotuksiin kyllästynyt autoletka eteni Mannerheimintietä torvia soittaen.

Polttoaineveron korotus oli juuri tullut voimaan

Hetkeä aiemmin elokuun alussa oli nimittäin keskustalaisten valtiovarainministerien Katri Kulmunin (kesk.) ja Matti Vanhasen (kesk.) esittelystä ja valmistelusta päätetty polttoaineveron korotus tullut voimaan.

Tuolloin tehtiin itse asiassa koko 2000-luvun suurin kertakorotus bensa- ja dieselveroon. Yksin kuljetusalalle tuo yksi hallituksen tekemä korotus aiheutti 80 miljoona euron lisäkustannukset yhdessä yössä.

Torviprotesti keräsi heti erinomaisen suuren huomion ja se vain kasvatti joukkovoimaa. Facebook-ryhmässä oli tuolloin noin 7 000 jäsentä ja nyt puolivuotta myöhemmin siis jo yli 250 000. STOP! Autoilijoiden kuritukselle -ryhmän tavoitteena on varmistaa, että autoilun verorasitusta ei tällä hallituskaudella nosteta enää millään tavoin.

Hallitus valmistelee lisää maksettavaa autoilijoille

Tehtävää riittääkin, sillä Marinin hallitus SDP:n ja keskustan johdolla on valmistelemassa vielä muun muassa tie- tai ruuhkamaksuja, polttoaineiden myyntilupajärjestelmää ja satelliittipaikannukseen perustuvaa verotusmallia.

Biopolttoaineiden suurempi sekoitevelvoite tulisi nostamaan polttoaineiden hintoja ilman, että verotukseen täytyisi koskea. Keskusta nimittäin on elokuisesta palauteryöpystä oppineena alkanut puhua, että veroa ei enää kiristetä. Mutta korotukset tehdäänkin toisella tavalla ja vieläpä isompina?

Tiemaksusta tulisi toteutuessaan uusi työssäkäynnin vero. Se on arvioitu olevan jopa noin 130 euroa kuukaudessa eli noin 1 500 euron lisälasku vuositasolla. Polttoaineiden myyntilupajärjestelmän on taasen arvioitu nostavan polttoaineiden hintoja jopa 40 senttiä litralta.

Polttoaineen hinta rasittaa yrityksiä ja kotimaista työtä

Otan yhden esimerkin siitä, mitä tämä on jo nyt tarkoittanut muun muassa yrityksille ja suomalaiselle työlle. Kotimaista haketta kuljettaja rekka kuluttaa noin 49 litraa sadalla kilometrillä. Tukkiautoilla kulutus on jopa 10–20 litraa suurempi. Kilometrejä vuositasolla tulee helposti noin 300 000 kilometriä.

Tämän vuoden alussa diesel maksoi vielä noin 1,20 euroa ja nyt sitten jo yli 1,50 euroa. Alkuvuoden 30 sentin hinnankorotus voi tuntua jollekin pieneltä, mutta laskekaapa, mitä se tarkoittaa suomalaisille kuljetusyrityksille. Kyllä, yhden auton kohdalla vuosikustannus on noussut tämän myötä yli 40 000 euroa vuositasolla.

Satojen tuhansien lisäkulut jo lyhyessä ajassa

Kuljetusyrityksillä on usein autoja helpostikin parisenkymmentä, eli lisää kustannuksia on tullut kolmessa kuukaudessa yli 800 000 euroa. Joku sen lopulta maksaa ja yleensä sinä ja minä korkeampana energianhintana, ruuan hintana ja muiden tavaroiden hintoina.

Ja, kun vielä totean, että ulkomaisille muun muassa venäläisille rekoille ei ole saatu säädettyä tienkäyttömaksuja, niin sanottua vinjetti-maksua Suomeen, niin siinäpä kilpailuhaittaa kotimaisille kuljetusyrittäjille tankkikaupalla. Ulkomaiset rekat käyttävät ilmaiseksi teitämme ja tankkaavat ennen rajaa halpaa ulkomaista mustaa dieseliä tankkeihinsa.

Moni tarvitsee autoa nyt ja tulevaisuudessa

Jokainen voi itse laskea mitä omalla kohdalla tämä autoilijoille kohdennettu lisämaksutaakka tarkoittaa. Moni nimittäin täällä maakunnissa, seutukaupungeissa ja maaseudulla tarvitsee omaa autoa nyt ja tulevaisuudessakin työmatkoihin ja myös muun muassa perheen liikkumiseen.

Autoilulta ja liikenteeltä kerätään jo nyt veroja noin kahdeksan miljardia euroa vuositasolla. Yksin polttoaineveroja kerätään yli 2,5 miljardia euroa. Tästä 8 miljardista vain 1,6 miljardia palautetaan teiden ylläpitoon. Ei siis ihme, että samaan aikaan tiemme huutavat korjauksia ja uutta asfalttia.

Timo Heinonen

kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsen (kok.)

Loppi