Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarvitaan jo vihdoin kattavaa rokotusrauhaa

Kukaan ei ole väittänyt, ettei rokotteista voi koitua minkäänlaisia haittavaikutuksia. Rokotukset ovat kuitenkin ainoa keino tukahduttaa ihmiskuntaa piinaava covid-19-tauti.

Koronarokotukset ovat olleet alkuvuoden kuuma puheenaihe. Kaikki ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta kärkevän kritiikin ja toistuvien kysymysten sijasta asiassa tarvitaan vielä pitkään lähinnä yhtä asiaa: kärsivällisyyttä.

Rokotuksista vastaavat tekevät parastaan, ja sekin on ymmärrettävä, että asiassa ollaan vääjäämättä asiantuntijatiedon ja sellaisten käytännöllisten asioiden kuin rokotteiden saatavuuden varassa.

Rokottajille aivan kuin koko terveydenhuollolle kuuluu ehdoton työrauha. Sitä ei saa häiritä, vaikka tietämisen pakko olisi kuinka voimakas.

On mieletöntä ottaa maallikkopohjalta voimakkaasti kantaa esimerkiksi Astra Zenecan rokotteeseen ja mahdolliseen veritulppariskiin. Sitä varten meillä ovat asiantuntijat!

Lääketurvallisuus- ja terveysviranomaisten viesti on ollut johdonmukainen: Suomessa ei ole ilmennyt verisuonitukoksia rokottamisen jälkeen tavallista enempää. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan niitä on ollut jopa tavanomaista vähemmän.

Asia on kuitenkin edelleen yleisesti erittäin vakava. Suomi noudattaa Euroopan lääkeviraston EMA:n linjauksia.

EMA:n riskiarviointikomitea arvioi torstaina Astra Zenecan turvallisuutta. Asiasta saadaan vihdoin kattavat päätelmät ja se siirtyy toivottavasti saman tien pois päiväjärjestyksestä. Rokotukset saavat jatkua. Niitä pitää pelkästään vauhdittaa! Muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan edes ole.

Maailman terveysjärjestö ja EMA ovat aikaisemmin todenneet, ettei rokotusten keskeyttämiseen ole aihetta. Monet maat ovat kuitenkin ehtineet lopettaa ainakin toistaiseksi rokotukset, mukana Ruotsi, Norja ja Itävalta. Koronan aikana havaittua on sekin, ettei kaikessa pidä ottaa oppia Ruotsista.

Episodi siirtyköön karmean koronavuoden aikakirjoihin lukuna, joka korkeintaan vähän lisäsi onneksi suhteellisen vaisuna pysyneen ja kaikkinensa täysin epäuskottavan rokotevastaisuuden kierroksia.

Kukaan ei ole väittänyt, ettei rokotteista voi koitua minkäänlaisia haittavaikutuksia. Rokotukset ovat kuitenkin ainoa keino tukahduttaa ihmiskuntaa piinaava covid-19-tauti.