Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallinen sopiminen perustuu luottamukseen

Paikallisen sopimisen lisäämistä on esitetty työelämän yleislääkkeeksi. Polttopisteessä ovat etenkin työehdot ja yritysten kilpailukyky.

Paikallista sopimista on haluttu edistää hallituksesta toiseen. Ongelmana ovat yleissitovia työehtosopimuksia noudattavat järjestäytymättömät yritykset, joilta sopimisoikeutta on rajattu.

Hallitus ajaa paikallista sopimisen edistämistä työehtosopimusjärjestelmän kautta. Asiaa on puitu pitkään mutta vähin tuloksin laajennetussa kolmikannassa.

Paikallisen sopimisen työryhmä ratkoo edelleen sitä, kenen oikein pitäisi olla sopijaosapuoli paikallisessa sopimisessa.

Etenkin työnantajaliittoon kuulumattomia yrityksiä hiertää se, että asioista sopisi työntekijäliiton jäsenten valitsema luottamusmies.

Suomen Yrittäjät toteaa tuoreen kyselynsä perusteella, että työehdoista halutaan etenkin pienissä yrityksissä sopia koko henkilöstön kanssa.

Ammattiliitoissa on koettu, ettei neuvotteluasetelma ole aina riittävän tasavertainen.

Vientiyritysten mukaan paikallisessa sopimisessa ei ole kyse selkävoittojen hakemisesta vaan yhteisestä hyvästä. Metsäteollisuudessa tosin kuohuu, kun luottamushenkilöitä ei ammattiliiton mukaan haluttaisi neuvottelukumppaniksi yritystasollakaan.

Hallituksen teettämä tuore selvitys painottaa perustellusti, että ensin pitäisi työnantajaliittoihin kuuluvissa yrityksissä käyttää työehtosopimuksiin perustuvat oikeudet paikalliseen sopimiseen. Niitä kun ei ole osattu täysin hyödyntää. Lisäkoulutukselle olisi tarvetta.

Myös järjestäytymättömät yritykset tulisi saattaa työehtosopimusten joustojen hyödyntämisessä tasapuolisempaan vaan ei parempaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa. Yhtälö on vaikea. Käytännössä tämä vaatisi samantyyppistä sopimiskäytäntöä.

Parhaimmillaan paikallisesta sopimisesta on molemmille osapuolille hyötyä. Toimiva sopimiskulttuuri perustuu keskinäiseen luottamukseen ja hyviin vaikutusmahdollisuuksiin.

Hallitus saanee paikallisen sopimisen lisäämisen eteensä kehysriihessä. Pääpuolueista keskusta mielisi laajentaa sopimiskäytäntöä, mutta SDP ei koskisi luottamushenkilöjärjestelmään