Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Säilölumen kustannukset ihmetyttävät – Onko maksuttoman hiihdon tukemiseen varaa?

Hämeen Sanomissa on kerrottu useamman kerran lumen säilönnästä Ahveniston moottoriradan maastossa.

Ihmetyttää, miksi ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi toistuvasti antaa harhauttavaa tietoa lumen varastointipaikan aloituskustannuksista. Ovatko ohjeet tulleet lähimmältä esimieheltä, vai ovatko puheet yksin hänen vastuullaan?

Pelkästään hankitut lumensuojamatot kustansivat sen noin 60 000 euroa.

Maanmuokkaus kesti lähes kaksi kuukautta

Tämän lisäksi maata muokattiin lähes kaksi kuukautta. Kaivinkoneurakoitsijan työt, poistetun maa-aineksen kuljetukseen käytettyjen kuorma-auto urakoitsijoiden työt, kaupungin omien kuorma-autojen lisäksi, aiheuttivat useampien kymmenien tuhansien eurojen kulut.

Pumppuasemalle alihankkijan tekemien, yli kuukauden kestäneiden muutos- ja parannustöiden kulut olivat varmasti myös merkittävät. Toimintaa varten hankitut kontit ja muu tarpeisto ovat myös vaatineet budjettia.

Uutta suojakaidetta kymmeniä metrejä

Näiden lisäksi kesätoiminnan mahdollistamiseksi jouduttiin teettämään uutta suojakaidetta useita kymmeniä metrejä. Kustannukset olivat pitkälle toistakymmentä tuhatta euroa. Tämäkin vain sen takia, ettei kesätoimijoiden kanssa tehdyssä katselmuksessa sovittuja asioita noudatettu Tomi Nurmen toimesta.

Kokonaiskustannukset lumen varastointi alueen aikaan saamiseksi nousevat vähintään 150 000 euroon, jos riittää sekään. Ehkäpä olisi syytä avata kulurakennetta rehellisesti.

Miten säilölumella tehty latu on muualla kalliimpaa?

Myös se ihmetyttää, että annetaan julkisuuteen tietoa, että ylläpitokustannukset lumen varastointiin maksaisivat ainoastaan 8 000 euroa vuodessa. Muualla Suomessa kilometrin pätkä latua, varastoidulla tykkilumella maksaa 15 000 euroa. Miten se voi olla Hämeenlinnassa halvempaa kuin muualla Suomessa?

Mistä nämä varat ovat kotoisin? Onko tästä kaikesta todella päätetty ja sille on myönnetty budjetti kaupungin toimesta?

Voidaan myös kysyä, onko oikeutettua että yhtä urheilu- ja kuntoilulajia tuetaan näin valtavasti yhteiskunnan varoilla, kun lähes kaikki muut lajit maksavat korvauksen suorituspaikkojensa käytöstä.

Runsaasti tukea maksuttomalle hiihtotoiminnalle

Ahveniston moottoriradan maksuttoman hiihtotoiminnan eteen on sijoitettu viimeisten muutamien vuosien aikana jopa yli 500 000 euroa.

Onko tähän oikeasti varaa, kun kaikesta muusta joudutaan kiristämään koko ajan?

Nähtäväksi myös jää, mitä mahdollisia ongelmia lumenvarastointipaikka aiheuttaa kesätoiminnalle, esimerkiksi sulamisvesien muodossa tai jonkun muun huomioimatta jääneen asian kanssa. Aika kiireellähän tämä toteutettiin.

Pertti Kurki-Suonio

ratayrittäjä

Hämeenlinna

Lue myös: Moottoriradan montussa on koko päivän ährännyt Kalle Palander (HKu 22.3.2021)