Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallituksen toimintakyky puolivälin puntarissa

Rajuakaan ristivetoa ei puutu. Kun työttömiä tulee lisää, nousee ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan puuttuminen – työllistämiskeinona – poliittisesti tulenaraksi.

Sanna Marinin (sd.) hallitus jää historiaan poikkeusolojen hallituksena. Torstaina jatkuva niin sanottu puolivälin budjettiriihi koskee sekä lopun hallituskauden eli kahden vuoden päähän ulottuvia asioita että edelleen päällä olevaan koronakriisiin liittyviä.

On sekä akuutteja tulipaloja että isoja, suomalaiseen työhön ja tulevaisuuteen liittyviä kyteviä roihuja. Molemmissa on päästävä eteenpäin. Lisäksi kesäkuun kuntavaalit lisäävät paineita.

Marinin alkulausunto oli paljon puhuva: “Toivon, että tulemme täältä ulos yhtenäisenä joukkueena.” Rajuakaan ristivetoa ei puutu.

Velkavetoisesta elvytyksestä on päästävä hyvässä järjestyksessä. Se tie on kuljettu nopeasti loppuun. Periaatelinjaus nostaa esiin muitakin ristiriitoja. Turpeen lisäksi hallitus tarpoo ainakin metsäteollisuuden rakennemuutoksen suossa.

Stora Enson tiistainen ilmoitus Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta ei olisi voinut tulla hallitukselle pahempaan aikaan. Huomattava rakennemuutostuki Kemin suunnalle on takuuvarma, mutta se on vain pikahoitoa isoon tulehdukseen.

Juuri nyt on löydettävä uskottavia keinoja ainakin noin 50 000 työpaikan synnyttämiseen.

Samaan aikaan osittain Suomen valtion omistama metsäjätti antaa muistutuksen ajan karuudesta: paperiteollisuuden alasajo jatkuu. Paperia ei tarvita lähellekään entisiä määriä, mikä soittaa taajaan tehtaiden kuolinkelloja.

Metsä Groupin aikaisempi hyvä uutinen, Kemiin rakennettava biotuotetehdas ei työllistä läheskään sitä vertaa mitä lakkautettava Veitsiluoto. Onni on kuitenkin siinä, että uusia tuotteita ylipäätään kehitellään ja edes osa tuotannosta rakennetaan Suomeen.

Tällä kertaa Sanna Marin ei ehtine panna arvovaltaansa peliin tehtaan puolesta, kuten viime syyskesällä vastaavassa tilanteessa Jämsän Kaipolassa.

Kun työttömiä tulee lisää, nousee ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan puuttuminen – työllistämiskeinona – poliittisesti tulenaraksi. Varsinkin vasemmistoliitolle se on punainen vaate, samoin kuin on vihreille vain puolikin sanaa turvetuotannon vähäisestäkin jatkumisesta.