Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimenomaan näin tässä ei olisi pitänyt käydä

Minkäänlaiseen herpaantumiseen ei ole varaa, ei terveydenhuollossa, mutta ei sen ulkopuolellakaan. Brittimuunnosta on muuallakin kuin sairaalassa.

Koronarajoitusten ensimmäinen päämäärä on ollut terveydenhuollon toimintakyvyn turvaaminen ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi.

Päätavoitteessa on onnistuttu. Myös paikallisesti ja alueellisesti terveydenhuollon toiminta on ollut onnistunutta – ainakin viime viikkoon asti.

Viime päivien rajun takapakin pääasiallinen syy on kuitenkin nimenomaan terveydenhuollossa: koko maakunta joutuu palaamaan takaisin epidemian leviämisvaiheeseen Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja terveyskeskuksissa ryöpsähtäneiden tartuntojen vuoksi. Nimenomaan näin tässä ei olisi pitänyt käydä.

Leviämisvaiheesta päästiin pois vasta kuukausi sitten. Hyvissä toiveissa on ollut, että tie veisi päinvastoin perustasolle ja pois rajoituksista kohti mahdollisimman normaalia kesää. Mitä vielä! Toiveet ovat toiveita, mutta koronapandemia ei niitä kuuntele.

Toistaiseksi ei ole ollut esittää yhtä syytä terveydenhuoltoa jo osin lamaannuttaviin tartuntoihin, kun niitä on ilmennyt keskussairaalan lisäksi ainakin Vanajaveden sairaalassa ja Riihimäellä. Jotakin on mennyt pahasti pieleen ilmeisesti useissa paikoissa samaan aikaan.

Ainakin yksi yhteinen nimittäjä löytyy: viruksen brittimuunnos, joka ei välttämättä välitä rokotuksesta. Muuntovirukset ovat pahimman luokan kantoja koronakaskessa.

Osastojen sulkeminen ja kiireettömien hoitojen siirtäminen ovat ilmeisen välttämättömiä. Sairaalassa on nyt paikattava laiminlyöntien satoa. Painajainen ei saa pahentua.

Varotoimet eivät ole olleet riittäviä. Siksi niitä on jatkettava – entistäkin tarkemmin. Minkäänlaiseen herpaantumiseen ei ole varaa, ei terveydenhuollossa, mutta ei sen ulkopuolellakaan. Brittimuunnosta on muuallakin kuin sairaalassa.

Leviämisvaihe tarkoittanee rajoitusten kiristymistä – taas. Ne on kuitenkin mitoitettava oikein.

Tiistaisen tiedon mukaan koulujen ja lasten harrastustoimintaan ei tule ainakaan heti uusia rajoituksia. Silti vastuu on taas ihan kaikilla, myös Janakkalassa, jossa tartuntoja on myös ollut huolestuttavan paljon.