Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinne ja muutosvoimat vaaleissa vastakkain

Perussuomalaisista on tulossa kuntavaalien suurin voittaja Hämeenlinnassa. Kyselyn tulos aktivoi ihmisiä myös muiden puolueiden taakse. Vasta annetut äänet ratkaisevat.

Tänään se sitten alkaa: ennakkoäänestys vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Muistilistan kohta 1.) Jokaisella äänellä on merkitystä!

Politiikassa on aina haettu sähiseviä sytykkeitä vastakkainasettelusta, joka kärjistyy usein yksinkertaistettuihin puolesta vai vastaan -kysymyksiin. Siksi hallituksen ja opposition tekemiset ja jopa EU-politiikkaan liittyvät ratkaisut vaikuttavat kuntavaaleissakin – haluttiin sitä tai ei. Tämä tuli esille Hämeen Sanomien Tietoykkösellä teettämässä kyselytutkimuksessa (HäSa 25.5.). Erityisen suuri vaikutus äänestyspäätöksiin valtakunnallisilla linjauksilla on perussuomalaisten kannattajakunnassa.

Kohta 2.) Ei ole vääriä perusteita äänestyspäätökselle.

Perussuomalaiset on onnistunut luomaan itsestään mielikuvan muutosvoimana. Uskottavat vaihtoehdot nykymenolle ovat jääneet niin valtakunnan tasolla kuin paikallisestikin usein puuttumaan, mutta se ei mitä ilmeisimmin tahtia haittaa kuntavaaleissa.

Perussuomalaisista on tulossa kuntavaalien suurin voittaja Hämeenlinnassa (HäSa 24.5.).

Kyselyn tulos aktivoi ihmisiä myös muiden puolueiden taakse. Sillä on vaikutuksensa. Vasta annetut äänet ratkaisevat.

SDP:n ja kokoomuksen valta-asemalla on pitkä perinne Hämeenlinnassa, eikä kummankaan puolueen kannatuspohja ole sillä tavalla murentunut, että mitään romahdusta olisi näköpiirissä.

Viime vaaleissa lähes äänimäärää myöten tasatulokseen päätyneet puolueet säilyvät kahtena suurimpana. Kisasta tulee jälleen kerran jännittävä.

Viime vaalien tuloksena perussuomalaisten valtuutettujen määrä oli suhteellisen alhainen, 6 paikkaa, mutta nyt ero kärkikaksikkoon kaventuu jälleen. Mitään mullistavaa muutosta se ei kuitenkaan ennakoi tulevalle valtuustokaudelle.

Vaaleissa riittää paikallista veikattavaa: saako Lulu Ranne (ps.) jopa ennätysmäisen ison äänipotin ja miten vanha kannatuspohja kannattelee kokenutta Koskis-kaksikkoa, SDP:n Johannesta ja kokoomuksen Jaria. Perinteellä on voimansa.

Nyt ovat suomalaisen kansanvallan juhlaviikot. Muistilistan kohta 3.) On myös runsaasti muita vaihtoehtoja kuin tässä tai rivien väleissä luetellut.