Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesämökkeily kuuluu Suomen suveen

Moni kunta Suomessa kehuu olevansa todellinen mökkikunta. Se ei tosin ole vaatinut juuri muuta kuin riittävästi rantalääniä.

Kesämökkejä on Suomessa ilman ns. mummonmökkejä puoli miljoonaa ja kuntia kolmisensataa, joten jaettavaa riittää. Vuokrattavia lomamökkejä on mökkimäärästä noin kolme prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen ykkösmökkikuntia ovat Kuopio ja Mikkeli, joissa kummassakin on yli 10 000 kesämökkiä.

Hämeenlinna on viidennellä sijalla yli 8600 mökillä Paraisten ja Savonlinnan jälkeen.

Maakunnan mökkikuntina pitää mainita Tammela ja Loppi, joilla molemmilla on yli 3300 kesämökkiä. Tämä jo tuntuu, kun Lopella on vakiasukkaita noin 7850 ja Tammelassa 6000.

Kesämökki tuntuu vähättelyltä nykyisiin uusiin vapaa-ajan asuntoihin käytettynä nimityksenä. Nykyajan kakkosasunnoissa on neliöitä ja mukavuuksia toisella tapaa kuin uskohuussiajan matalissa majoissa.

Ennen vuotta 2010 valmistuneiden mökkien keskikoko on 47 neliötä, mutta sen jälkeen 72 neliötä. Kanta-Häme ei kuitenkaan ole ökyilevimpiä maakuntia.

Suurimmat nykymökit on rakennettu Etelä-Karjalaan, jossa uudempien mökkien keskikoko on peräti 90 neliötä eli tuplaten vanhoihin verrattuna. Osa mökkien kasvusta tulee isokokoisista vuokrattavista lomamökeistä.

Ilta-Sanomat on laittanut Suomen parhaita mökkikuntia järjestykseen ottamalla huomioon mökkien suhteellisen määrän, mökkimurtojen määrän, kesän keskilämpötilan, sademäärän sekä yleisön mielipiteen lehden mökkikyselyn perusteella.

Paremmuusmittarit voi kyseenalaistaa. Yhtä hyvin voi painottaa mökkiläisten palveluita, mökkijärven vedenlaatua, tapahtumatarjontaa ja toimivaa verkkoyhteyttä, jonka merkitys on korona-aikana vain korostunut, kun moni on viettänyt mökillä entistä enemmän aikaa.

Pelko mökkikulttuurin hiipumiselta näyttää turhalta. Kesämökit ovat tehneet kauppansa ja mökkeily kiinnostaa edelleen – myös nuorempaa polvea, kunhan varustelutaso on riittävä.

Mökkiläiset ovat kunnille lähinnä voimavara ja tervetulleita elinvoiman lisääjiä. He käyttävät monia palveluita ja jättävät siten rahaa jälkeensä.