Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loppukiri ratkaisee pitkässäkin juoksussa

Pääministeripuolue on kovin usein joutunut muutoinkin kantamaan vastuun raskasta kuormaa – myös kuntavaaleissa. Valtakunnanpolitiikka ei voi olla vaikuttamatta.

Kuntavaalien kuumiin kysymyksiin saadaan vastauksia ensi sunnuntaina. Vaalituloskaan ei kuitenkaan kerro kaikkea, kuten esimerkiksi sitä, miten vaalien siirtäminen ja samalla jopa ennätyksellisen pitkäksi venynyt vaalikamppailu vaikutti.

Väsymys saattaa vaivata jo muitakin kuin puolueiden kantahämäläisiä piirijohtajia (HäSa 9.6., s. A3)

Niin ehdokkaat, puolueet kuin äänestävät kansalaisetkin ovat osoittaneet kiitettävää kärsivällisyyttä. Päättyneestä ennakkoäänestyksestä voi päätellä, että äänestysvilkkaus voi hieman nousta, 60 prosentin raja voi taas hyvin rikkoutua.

Äänestämään lähteminen kesäsunnuntaina voi olla myös korkean kynnyksen takana. Ne puolueet ja ehdokkaat ovat jälleen vahvoilla, jotka saavat kannattajansa liikkeelle. Loppukiri ratkaisee pitkässäkin juoksussa.

Perussuomalaiset vastusti keväällä vaalien siirtoa, minkä selitystä saattoi hakea puolueen loistavasta asemasta kannatusmittauksissa. Jos tämänsuuntaista huolta aidosti oli, se on osoittautunut turhaksi.

Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaiseman kyselyn mukaan perussuomalaiset on edelleen jyräämässä vaalien voittajaksi. Kokoomuksesta on tulossa jopa selvä ykkönen ja kakkospaikasta kisaavat SDP ja perussuomalaiset.

Politiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen, mikä saattaa tulla tavalla ilmi SDP:lle. Puolue on rakentanut valtakunnallisen kampanjansa pääministeri Sanna Marinin varaan. Kevään isoin kohu on kuitenkin koskenut hänen nauttimiaan ja selvitysten jälkeen veronalaisiksi katsottuja etuisuuksiaan.

Pääministeripuolue on kovin usein joutunut muutoinkin kantamaan vastuun raskasta kuormaa – myös kuntavaaleissa. Etenkään nyt valtakunnanpolitiikka ei voi olla vaikuttamatta.

Kokoomus hyötyy perussuomalaisten tavoin asemastaan hallitusta haastavana voimana erityisesti silloin, kun on kysymys kansalaisille erittäin tärkeästä asiasta: verotuksesta. Siinä on saumaa kerrakseen kritiikille: hallitus ajaa soten kylkiäisenä maakuntaveroa vihreiden säestäessä vasemmistoa ja keskustan seuratessa lähinnä sivusta.