Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimakas kasvu lupailee hyvää tulevaisuuteen

Nokialandian haamu ja jostain taivaasta tippuvat rahat ehkä vielä kummittelevat päättäjien takaraivossa. Pitäisi olla myös malttia vaurastua ja kuunnella yrityksiä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uusimman investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestointien kasvun odotetaan olevan kuluvana vuonna hyvin voimakasta.

EK:n mukaan erityisen positiivista on, että kasvua ennakoidaan sekä kiinteisiin että tutkimus- ja kehitysinvestointeihin.

Teollisuuden yhteenlaskettujen investointien arvo olisi kuluvana vuonna yhteensä noin 8,6 miljardia euroa, mikä tarkoittaisi jopa 16 prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna.

Teollisuuden kiinteiden investointien arvoksi ennakoidaan EK:n tiedustelun mukaan tänä vuonna noin 5,2 miljardia euroa, eli kasvua viime vuoteen nähden olisi reilut 19 prosenttia.

Teollisuuden tutkimus- ja kehitysmenot kasvaisivat vajaat 12 prosenttia ja niiden arvo olisi noin 3,4 miljardia euroa. Myös energiahuollon investointinäkymät ovat hyvin valoisat ja alan investointien määräksi ennakoidaan tänä vuonna noin 2,5 miljardia euroa, mikä tarkoittaisi viime vuoteen nähden reilun 23 prosentin kasvua.

Tällaiset luvut ennakoivat Suomen taloudelle hyvää.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen kuitenkin huomauttaa, että tällainen investointijysäys nostaa Suomen ainoastaan lähemmäs verrokkimaita. Investointiaste on kuitenkin madellut Suomessa vuosikausien ajan.

Siksi nyt tapahtuva hyppäys tai pyrähdys ei vielä tilannetta korjaa. Ennusmerkit rivakasta kasvusta enteilevät joka tapauksessa sitä, mitä Suomi kaipaa.

Kokonaiskuva Suomen taloudesta on ollut synkeä jo vuodesta 2009 alkaen. Velaksi on syöty, tuotettu palveluja, ostettu kaikenlaista mukavaa äänestäjille, mutta totuutta ei oikein mikään puolue ole katsonut suoraan silmiin.

Nokialandian haamu ja jostain taivaasta tippuvat rahat ehkä vielä kummittelevat takaraivossa. Huomenna on mahdollisuus äänestää myös vastuullisen rahankäytön puolesta. Voimakas talouskasvu tuo yleensä paikalle myös ne, jotka jakavat kakkua jo ennen sen leipomista.

Pitäisi olla malttia vaurastua, kuunnella myös yrityksiä ja seurata suhdanteita.