Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyöräily tarvitsee tilansa Hämeenlinnan keskustassakin

Liikennemuotojen tarpeet on sovitettava yhteen. Kun siinä on onnistuttu muualla, niin miksei täällä. Ei tänä kesänä näytetä kuluneesti ainakaan sitä idiootin keskisormea.

Hämeenlinnassa on jo vuosia kirjoitettu lehtiin ja raavittu päätä, kun on yritetty parantaa ruutukaavakeskustan pyöräilyolosuhteita.

Nyt on vihdoinkin tullut aika panna toimeen suunnitelmia, joiden toteuttamiseen on saatu huomattavaa rahoitusta myös valtiolta.

Ensi vuoden loppusyksystä pitäisi olla valmiina pyöräily-yhteys Sibeliuksenkadun varressa eli pohjoisesta etelään ja etelästä pohjoiseen. Investointi on merkittävä, vaikka ei ratkaisekaan kaikkea.

Keskusta on sekä vanha että ahdas ja rakennettu mäelle – hevoskärryjen aikaan.

Liikenteeltään huomattavasti vilkkaammissakin keskustoissa on jo aikoja sitten huolehdittu pyöräreiteistä. Hämeenlinna erottuu muiden joukossa nyt vain tappiokseen.

Pyöräily lisääntyy lisääntymistään. Trendi todennäköisesti vain kiihtyy ja huomattavan sähköavusteisesti.

Pyöräily tarvitsee tilansa siinä missä autoilukin. Tarpeet on vain sovitettava yhteen. Kun siinä on onnistuttu muualla, niin miksei myös täällä.

Pyöräily on osa elävää kaupunkikeskustaa, paljon eläväisempi kuin autojen säilöminen parkkipaikoilla. Pyöräilijät eivät myöskään ole sen varattomampia asiakkaita yrityksille kuin autoilijatkaan.

Iso muutos pitääkin tapahtua myös asenteissa.

Autoilijoita on jo aivan riittävästi haukuttu piittaamattomuudesta. Pyöräilijöidenkin on aika osallistua turvallisuustalkoisiin ja ajaa liikennesääntöjen mukaan. Aikuisten pyöräily jalkakäytävillä ei ole sallittua edes Hämeenlinnassa.

Autoilija on toisinaan vahvemman oikeudella jyrkästi väärässä. Ei kuitenkaan aina, mikä koskee erittäin usein muun muassa risteysajoa ja suojateiden ylittämistä.

Turvallinen liikenne on yhteispeliä. Se on myös suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä kaikenlaisille kulkijoille. Ei tänä kesänä näytetä kuluneesti sitä idiootin keskisormea, vaan annetaan turvallisesti tietä.

Poistuvien pysäköintipaikkojen ongelmakin on ratkaistavissa. Autolla keskustaan saapuva voi jo tänä kesänä harjoituksen vuoksi kävellä muutaman kymmenen metriä enemmän kuin aikaisemmin. Se, kuten pyöräilykin on erittäin terveellistä.