Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pride-viikossa on kyse yhdenvertaisuudesta

Suhtautuminen Pride-viikkoon ja -liputukseen jakaa pahasti kansakuntaa. Vastakkain ovat liberaalit ja arvokonservatiivit.

Parhaillaan on meneillään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhliva Pride-viikkko, joka mainitaan Suomen suurimmaksi ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaksi.

Pride-liputus jakaa tunteita ympäri maata. Sateenkaarilipun käytöstä on äänestetty monessa kunnassa myös Kanta-Hämeessä. Osa kunnista liputtaa viikkoa ja osa ei, mikä on nostattanut kiihkeääkin keskustelua.

Varsinkin pienemmät kunnat ovat torpanneet liputuksen sillä perusteella, että kohta pitäisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lisäksi erikseen liputtaa kaikkia mahdollisia vähemmistöjä. Taustalla jyllää tosiasiassa heteronormatiivisuus.

Pride rikkoo yhä tabuja purkaessaan suomalaisten seksuaalisuuteen liittyvää häpeää.

Suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on edelleen vaikea pala kirkolle. Kun kirkko ilmoitti virallistesti toimivansa Helsinki Priden virallisena tukijana vuonna 2019, seurasi älämölöä ja eroaalto.

Pääkaupunkiseudun ev.-lut. seurakunnat ovat kuitenkin jo useiden vuosien ajan olleet mukana järjestämässä Helsinki Pride -viikolle ohjelmaa.

Pride-viikko ei nosta esiin vain sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhtäläisiä oikeuksia. Kysymys on laajemmasta asiasta; syrjimättömyydestä ja yhdenvertaisuudesta.

Pride-viikko muistuttaa oikeudesta tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään.

Ihmisten jaottelu susiin ja lampaisiin minkä tahansa ominaisuuksien perusteella on yksiselitteisen väärin.

Pride-tapahtumaan osallistuu myös monia yrityksiä, joista osalle kyse on liberaalien arvojen nostatuksesta tai vain kilven kiillotuksesta.

Yritys voi korostaa näin omaa vapaamielistä identiteettiään. Yritysten kannanotot muokkaavat joka tapauksessa vapaampaa keskusteluilmapiiriä yhteiskunnassa.

Pride-viikko jakaa ihmisiä liberaaleihin ja arvokonservatiiveihin. Kun toisille kyse on yhdenvertaisuudesta, toisille se tarkoittaa yhden vähemmistön nostamista erityisasemaan.

Yhdenvertaisesta maailmasta saa ja pitää puhua – ja myös liputtaa. Todellinen suvaitsevaisuus kumpuaa halusta ymmärtää ja kunnioittaa toisen ajattelumaailmaa.