Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hämeenlinnan vaalivoittajan yhteistyökyky punnitaan nyt

Perussuomalaisia lukuun ottamatta muiden valtuustopuolueiden neuvotteluryhmät ovat sopineet, että uuteen Hämeenlinnan kaupunginhallitukseen valitaan 13 jäsentä nykyisen 11 asemasta ja valtuuston varapuheenjohtajia on jatkossa kahden asemasta yksi. Hallituksen koko tarkistellaan uudelleen parin vuoden kuluttua Sote-uudistuksen tultua voimaan.

Neuvottelun tulos on d´Hondtin laskentajärjestelmään perustuva kompromissi, joka jatkaa erinomaisesti kuntavaalien tuloksen jalkauttamista hallintoon.

KOK ja SDP saavat kaupunginhallitukseen kummatkin neljä jäsentä, Perussuomalaiset kaksi jäsentä sekä Vihreät ja Keskusta kumpikin yhden jäsenen. Vasemmistoliitto ja Kiristillisdemokraatit jakavat keskenään 13. paikan. Kun valtuuston varapuheenjohtajaksi vuorotelleen valitaan Vasemmistoliiton ja Kiristillisdemokraattien valtuutettu, kummallakin puolueella on jatkuvasti edustaja kaupunginhallituksen kokouksissa.

Ilman teknisiä vaaliliittoja suhteellisessa vaalissa 11-jäsenisen kaupunginhallituksen 11. jäsen ratkeaisi arpomalla. Sen tuloksena joko KOK tai SDP saisi neljä paikkaa. Hävinneellä olisi kolme paikkaa. Asetelma todennäköisesti heijastuisi ajoittain negatiivisesti ainakin hallituksen toimintaan.

“Sovittu kompromissi on paras vaihtoehto”

Perussuomalaisten neuvotteluvetäjä Teppo Turja arvosteli äreästi 1.7. Hämeen Sanomissa kompromissia. Siinä ei nähdä järjen hiventä hänen puolueessa. Järki oli siis vain perussuomalaisten hallussa. Retorisesti kysyn: miten oli viisauden ja yhteistyökyvyn laita?

Perussuomalaiset oli Hämeenlinnassa ainoa kuntavaalivoittaja. Mutta puolueella on oikeus kahteen paikkaan olipa toimielimen koko 11 tai 13 jäsentä.

11-jäsenisen kaupunginhallituksen kokoonpano voitaisiin sopia seuraavasti: KOK ja SDP kumpikin 3 jäsentä, Perussuomalaiset, Vihreät, Keskusta, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit kukin yksi jäsen.

Silloin kolmesta suurimmasta ryhmästä kaksi luopuisi yhdestä paikastaan kahden pienimmän ryhmän hyväksi. Tuskin Perussuomalaiset olisi suostunut tällaiseen sopimukseen, koska se olisi vaalituloksen vastainen.

Sovittu kompromissi on paras vaihtoehto d’Hondtin mukaisessa laskentajärjestelmässä, jos vaalitulos halutaan jalkauttaa mahdollisimman tarkasti hallintoon.

Kompromissi parantaa pienryhmien tiedonsaanti- ja vaikutusmahdollisuuksia päätöksenteossa. Lulu Rannekin (ps.) on useissa yhteyksissä korostanut tiedolla johtamista.

Leo Leppänen 

Hämeenlinna