Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedekansallispuistoa kannattaa yhä tavoitella

Evolla yhteensovitettavana on lukuisia intressejä, joita tulee edistää yhteisvoimin. Kompromissit ovat välttämättömiä.

Työryhmä jätti Evon kansallispuistosta selvityksen, johon sisältyy vaihtoehtoja kiistanalaiseen metsästykseen.

Tammikuussa Hämeen Sanomat (27.1.) arvioi pääkirjoituksessaan, että erittäin kannatettavalla Evon tiedekansallispuistolla on ainutkertaisen hyvät mahdollisuudet toteutua.

Tuolloin painotettiin, että valmistelussa pitää kaikkien olennaisten tahojen saada äänensä kuuluviin. Erityisesti niiden, joiden taloudellisiin intresseihin tai Evon sekä lähialueen nykyiseen käyttöön uudella kansallispuistolla on vaikutusta.

Kansallispuiston perustamista selvittänyt professori Atte Korholan johtama työryhmä on ollut kevään kuluessa kovien paineiden alla, koska niin monen tahon monenlaiset intressit kohdistuvat Evon alueeseen.

Eniten kritiikkiä on tullut metsästäjiltä ja maanomistajilta, jotka taannoin jättivät alueellisen työryhmän protestoiden, ettei heitä siellä kuunnella.

Nyt Korholan työryhmä on jättänyt selvityksensä ympäristöministeri Krista Mikkoselle (vihr.). Selvityksessä esitetään, että tiedekansallispuisto perustettaisiin kokonaan valtion maille, noin 4 800 hehtaarin alueelle.

Siitä rajattaisiin pois muun muassa noin 800 hehtaarin valtion retkeilyalue, partiolaisten leirialue, puolustusvoimien harjoitusalue ja Hämeen ammattikorkeakoulun opetusmetsä.

Metsästykselle esitetään kahta vaihtoehtoa. Toisen mukaan hirvenajo olisi kansallispuistossa sallittua, mutta kaato pitäisi tehdä sen ulkopuolella.

Toinen vaihtoehto mahdollistaisi hirvieläinten ja villisikojen metsästyksen alueesta vastaavan viranomaisen luvalla lokajoulukuussa.

Nämä vaihtoehdot eivät some-keskustelusta päätellen kaikkia tyydytä. Pitää kuitenkin muistaa, että Evolla yhteensovitettavana on lukuisia intressejä. Kompromissit ovat välttämättömiä.

Ympäristöministeriö valmistelee lakiesityksen tiedekansallispuistosta. Perustamisesta päättää eduskunta, jos asia sinne asti etenee.

Kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuosina nopeasti. Uusille kansallispuistoille löytyy kyllä ottajia muualta Etelä-Suomesta.

Ei pidä unohtaa, että maailman ensimmäisen tiedekansallispuiston perustaminen Evolle on ainutlaatuinen mahdollisuus koko Kanta-Hämeelle. Se toteutuu vain yhteen hiileen puhaltamalla.