Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Tilanne on todella huono Hämeenlinnan kaupungin omissa vaativan hoivan yksiköissä

Sunnuntain lehdessä oli juttu vanhushoivasta (HäSa 4.7.)

Hämeenlinnan kaupungin omissa vaativan hoivan hoitoyksiköissä on tilanne todella huono.

Laki ei täyty edelleenkään: oheistöiden tekijöitä ei ole, ja jos on, heidät siirretään hoitotöihin epäpätevinä, edelleen hoitajat hoitavat oheistyöt.

Viimeinen niitti oli viesti, että hoitajien pitäisi siivota kosketuspinnat, kun Palmia ei saanut siistijää!

Pyykkihuolto ulkoistettiin ja lähtevät nyt Päijät-Hämeeseen pesuun, mutta hoitaja laittaa ne sekaisin olevat pyykit asiakkaiden kaappeihin. Ne eivät todellakaan tule takaisin asiakaskohtaisesti niputettuna vaan monen osaston pyykit samassa häkissä, sekaisin.

Lisäksi ne viipyvät pyykissä 1–2 viikkoa, jos eivät sattumalta huku reissussa.

Tiskihuolto ja osa pyykistä hoidetaan edelleen osastolla, ei virtsasta läpimärkiä tai ulosteessa olevia voi hautoa pussissa viikkoa odottamassa, että lähtevät pesulaan.

“Koko osasto jää yksin lukkojen taakse”

Osastolla, jossa on kaksi eri siipeä ja yhteensä 26 erittäin huonokuntoista ja monisairasta asukasta, joukossa palliatiivisessa hoidossa tai jopa saattohoidossa olevia potilaita, hoitaa neljä hoitajaa, joista puolet saattaa olla epäpäteviä. Joskus saattaa olla viisi hoitajaa, joista edelleen vain kaksi lääkeluvallista ja pätevää, loput epäpäteviä.

Öisin 26 vanhusta hoitaa vain yksi hoitaja, ja jos pitää mennä auttamaan toiselle 26-paikkaiselle osastolle, niin koko osasto jää yksin lukkojen taakse.

Maskien käyttö ja kuumuus lisää hoitajien työtaakkaa entisestään. Kehotetaan pitämään taukoja, mutta kuka tekee työt, jos hoitaja pitää ylimääräisiä työsuojelullisia taukoja?

Märässä vaipassa pitkään

Jo nyt pahimmassa tapauksessa aamutöitä ja vaipan vaihtoja tehdään lounaan jälkeen, asukas – vanhus, sairas ihminen, jonkun äiti/isä – saattaa olla samassa märässä vaipassa illasta seuraavan päivän lounaaseen.

Jos toisen osaston hoitaja tulee auttamaan öisin raskashoitoisten ja kahden autettavien kuivituksissa, jäävät sen oman osaston asiakkaat ilman valvontaa siksi aikaa. Hoitajat eivät vain pysty hoitamaan kaikkia yhtä aikaa, vaikka kuinka haluaisivat.

Henkilökunnalle sanotaan, että mitoitus täyttyy. Ikävä kyllä sitä ei hoitotyössä huomaa, joten epäillään, kuka ja miten ne mitoitukset laskee.

Hämeenlinnan kaupunki laskee sen varaan, ettei tarkastuksia tehdä, kun niitä ei ole tehty ennenkään. Erityisesti ennalta ilmoittamaton tarkastus olisi paikallaan.

Valvotaan yksityisiäkin

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä asianosaisen suojelemiseksi.