Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekniset vaaliliitot koettelevat demokratiaa

Kuntapäättäjät käyvät parhaillaan kuntavaalien jälkeen neuvotteluja luottamuspaikkojen jaosta. Osassa kuntia sopu on jo syntynyt ja osassa kehkeytynyt eripura.

Vaaliliitot ennen vaaleja ovat äänestäjille selkeitä, varsinkin jos puolueet ilmoittavat harjoittavansa yhteistyötä.

Pelkät tekniset vaaliliitot ovat äänestäjille hämärämpiä. Ne tuovat äänestämiseen arpajaisten makua.

Vielä hämärämpiä ovat vaalien jälkeiset tekniset vaaliliitot, koalitiot, joiden ideana on vaikuttaa luottamuspaikkajakoon lautakunnissa, puheenjohtajapaikoissa ja muissa luottamuselimissä. Ne tulevat äänestäjille yllätyksenä.

Vaalien jälkeen teknisiä vaaliliittoja ovat solmineet esimerkiksi Hämeenlinnassa vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit sekä Forssassa vasemmistoliitto ja vihreät.

Puolueet jakavat luottamuspaikkaneuvotteluissa äänestäjiltä saamaansa valtaa. Tärkeitä pelinappuloita ovat paikat ja puheenjohtajuudet kunnan- ja kaupunginhallituksissa ja tärkeissä lautakunnissa.

Suomen vaaleissa käytetty D’Hondtin menetelmä jakaa puolueiden paikat valtuustoihin. Paikkojen suhde on melko lähellä puolueiden äänimäärien suhdetta, vaikkakin menetelmällä on taipumusta suosia suuria puolueita.

Teknisillä vaaliliitoilla pyritään parantamaan tai turvaamaan oman puolueen asemaa. Resurssit yhdistämällä saa vastavoiman toisille puolueille tai toisille teknisille vaaliliitoille.

Tekninen vaaliliitto on laillinen poliittisen järjestelmän käenpoika. Voi aiheesta kysyä, kuinka hyvin toteutuu äänestäjien tahto, jos puolueet liittoutuvat vaalien jälkeen ja pelaavat toisiaan joukolla sivuun.

Vaalien jälkeen tehtäviä teknisiä vaaliliittoja on perusteltu muun muassa sillä, että niiden turvin pienillekin puolueille heruu lautakuntapaikkoja. Tosin paikkaneuvotteluissa on usein pienpuolueitakin muistettu suhdelukua anteliaammin.

On kyseenalaista konstailla koalitioilla vaalien jälkeen itselle mieluisampien suhdelukujen saamiseksi. Ehdoin tahdoin ei kannata äänestäjien tahtoa koetella eikä varsinkaan korjata.

Yhteiset pelisäännöt paikkajaosta olisi kannattanut sopia jo ennen kuntavaaleja.

Hyvää nelivuotiskautta ei lupaa se, jos puolueilla jää jo paikkajakovaihe kismittämään. Neuvottelut luovat pohjaa tulevalle yhteistyölle.