Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Puistoissa on vaikea nauttia oleskelusta, jos varjopaikkoja ei löydy – Tätäkin varten Hämeenlinnassa olisi hyvä istuttaa puita

Ilmastonmuutos tarkoittaa sitä, että sään ääri-ilmiöt yleistyvät.

Hellejaksot yleistyvät ja pidentyvät kesäisin. Kuivuus ja maastopalot yleistyvät. Sademäärät kasvavat etenkin talvisin. Rankkasateet ja myrskytuulet voimistuvat.

Suomessa emme ehkä ole ilmastomuutoksesta pahiten kärsivällä alueella, mutta emme jää ilman vaikutuksia.

Jo nyt 28 asteen helteissä olen pohtinut, voisiko Hämeenlinnassa olla julkisia vesiposteja, joista täyttää juomapulloa? Miksi esimerkiksi Sairionrannan leikkipuistoon ei ole istutettu yhtään puuta varjostamaan leikkikenttää?

Onneksi Hämeenlinnan kaupungissa on paljon luontoa ja puita.

Aulangontien kaunis hopeapajukuja antaa esimerkkiä, miten mukava on ajella, kun asvaltti ei väreile suorasta auringonpaahteesta. Myös pyöräilijät ja jalankulkijat kiittävät varjosta.

“Istuttaminen kannattaa aloittaa heti”

Nyt olisi hyvä aika istuttaa puita teiden varsille, leikkipuistojen reunoille, parkkipaikkojen reunoille sekä sellaisiin puistoihin, joissa on lähinnä nurmikkoa ja kukkaistutus väriä tuomassa.

Puistoissa on vaikea nauttia oleskelusta, jos varjopaikkoja ei löydy.

Paitsi että puut varjostavat ja alentavat lämpötilaa, ne vaimentavat melua, sitovat hiilidioksidia ja tuottavat happea, sitovat pölyä ja ilmansaasteita sekä suojaavat tuulelta.

Puut auttavat myös rankkasateiden tuomien vesien hallinnassa. Puiden juuristo ylläpitää maan kuohkeutta, jolloin vesi imeytyy nopeammin maaperään. Puut ovat varsin hyödyllisiä moneen elintärkeään tarkoitukseen!

Puiden istuttaminen kannattaa aloittaa heti, sillä niiden kasvu vie aikansa. Hämeen ammattikorkeakoulusta löytyy varmasti ammattitaitoa valitsemaan puulajeja, jotka kestävät korkeammat lämpötilat ja tuholaiset.

“Hyvä aika pysähtyä”

Sään ääri-ilmiöt vaikuttavat ihmisten terveyteen. Olemme jo lukeneet, että helle ruuhkautti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystykset ja ambulanssit.

Lue myös: Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystys on ruuhkautunut kesällä – “Toivomme kärsivällisyyttä” (14.7.)

Miten Hämeenlinna varautuu ja sopeutuu sään ääri-ilmiöihin? Nyt on hyvä aika pysähtyä päivänpolttavan kysymyksen äärelle.

Ehdotan, että aloitamme kartoittamalla kohteet, joihin istuttaa puita.

Asukkaat osaisivat karttapohjaisen kyselyn avulla osoittaa kohteet, joihin kaivataan puita ja varjoa. Lähistöjen kaupunginosayhdistykset, koulut ja päiväkodit osallistuvat varmasti mieluusti istutustalkoisiin.

Mirva Harju

puheenjohtaja

Hämeenlinnan Vihreät ry