Kaupunginvaltuutettu Juhani Lehto (vas.) kertoo, että kokoomus ja sosialidemokraatit ”löysivät” toisensa ja muodostivat ”teknisen enemmistön” päättäessään nostaa kaupunginhallituksen jäsenmäärän 11 jäsenestä 13 jäseneen (HäSa 12.7.). Miksi näin?
Vallan takia. Isommassa kaupunginhallituksessa sekä kokoomus ja että sosialidemokraatit saavat hallitukseen neljä paikkaa, pienemmässä kolme. Muille puolueille paikkamäärät pysyvät samana.
Painoarvo eli äänivalta kaupunginhallituksessa tietysti muuttuu siten, että kokoomuksen ja sosialidemokraattien painoarvo kasvaa ja muilla puolueilla pienenee.
Muutokset ovat merkittäviä: kokoomus ja sosialidemokraatit voittavat kumpikin kolme prosenttiyksikköä ja vastaavasti perussuomalaiset menettävät samat kolme samoin kuin pienet puolueet yhteensä kolme.
Erilaisia lukuja
Muitakin käsityksiä painoarvojen muuttumisesta on esitetty.
Seppo Heinonen esittää omat prosenttinsa (HäSa 8.7.), joita Leo Leppänen innokkaasti komppaa (HäSa 10.7.). Valitettavasti heidän lukunsa on saatu niin sanotulla Stetson-menetelmällä tai sitten laskemisessa on käytetty opiskeluaikaista, jo ravistunutta laskutikkua.
Luvut ovat siis täysin pielessä tai sitten jotain uutta imaginääristä prosenttilaskua.
Miksi näitä vääriä lukuja esitetään kerta toisensa jälkeen? Ehkä ajatellaan, että jos niitä esitetään riittävän monta kertaa, ne alkavat vaikuttaa todelta. Tämä on totta.
Tai sitten kyseessä on jonkinlainen vaihtoehtoisten totuuksien hakeminen. Niitähän politiikkaan kyllä mahtuu ja mahdutetaan. Kaupungin parhaaksi kaikki tyynni.
Olli Mustajärvi
Hämeenlinna