Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hämeen liiton tehtävät tulee siirtää hyvinvointialueelle

Sote-uudistuksen luomille hyvinvointialueille valitaan päättäjät ensi kertaa tammikuussa 2022 suorilla vaaleilla. Maamme 18 maakuntaan perustuvien hyvinvointialueiden tehtäviksi ei ole säädetty ensi vaiheessa muuta kuin sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestäminen.

Hämeen liiton kuntayhtymän tehtäviin puolestaan kuuluu maakunnan edunvalvonta, maakuntaa koskevien maakuntakaavojen laatiminen, sekä vastata maakunnan kehittämistä koskevista suunnitelmista ja selvityksistä.

Kanta-Hämeeseen onkin nyt syntymässä kaksi päällekkäistä maakunnallista organisaatiota, joilla molemmilla on omat hallintohimmelinsä.

Nykyiset Hämeen liiton toimielimet, kuten maakuntavaltuusto ja maakuntakuntahallitus ovat suorilla vaaleilla valitsemattomia elimiä, joihin ollaan parhaillaan kunnissa käytävien luottamuspaikkaneuvottelujen yhteydessä valitsemassa luottamushenkilöitä äänestäjien katseilta suojassa.

Tänä vuonna Hämeen liiton maakuntavaltuusto on kokoontunut kerran huhtikuussa päättämään tilinpäätöksestä ja talousarviosta sekä tarkistamaan itseään koskevaa palkkiosääntöä.

Palkkiosäännön mukaisesti esimerkiksi maakuntahallituksen puheenjohtajan palkkio kerran kuussa kokoustamisesta on kuluvana vuonna 4500 euroa ja maakuntavaltuuston puheenjohtajan palkkio kolmen kokouksen vetämisestä 2500 euroa. Varapuheenjohtajisto tienaa puolet näistä ja rivivaltuutettu puolestaan 130 euroa kokousta kohden.

“Kustannustehokkaasti yhteen”

On äärimmäisen todennäköistä, että tulevissa aluevaaleissa hyvinvointialueiden hallintoelimiin tulee vähintäänkin osittain valituksi samoja henkilöitä, jotka valitaan myös tulevan kauden Hämeen liiton maakuntavaltuustoon tai -hallitukseen.

Nykyisen Hämeen liiton hallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) toivoi Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 28.7. uusiin maakuntavaltuustoihin vahvoja poliitikkoja.

Toivottavasti ei sentään niin vahvoja, että tahtotila on istua kahdella luukulla, kahdessa eri hallituksessa, edistämässä “yhden luukun periaatetta”.

Uusien hyvinvointialueiden alle kaikki leveämpiä hartioita tarvitsevat ja maakuntamme hyvinvointia koskevat asiat voidaan koota kustannustehokkaasti yhteen.

Kimmo Kautio

(ps.)

Hämeenlinna