Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeen poliisilaitos vastaa kolumniin: Poliisi ei peittele toimintaansa – Avoimuudella on oma tärkeä tehtävänsä

Hämeen Sanomien uutispäällikkö Markku Uhari arvosteli Hämeen poliisilaitoksen tiedottamislinjaa kolumnissaan Hämeen Sanomissa 31.7.2021.

Uharin kirjoituksesta saa sellaisen käsityksen, että Hämeen poliisilaitos salaisi tai peittelisi toimintaansa. Vastauksena Markku Uharin kirjoitukseen Hämeen poliisilaitos avaa poliisin tiedottamiskäytänteitä.

Lähtökohtana kaikessa viranomaistoiminnassa on avoimuus ja tällä avoimuudella on oma tärkeä tehtävänsä erityisesti laillisuusvalvonnan näkökulmasta.

Poliisilla ei ole syytä peittelyyn

Hämeen poliisilla ei ole mitään syytä salailla tai piilotella toimintaansa. Poliisin toiminta perustuu kirjoitettuun lakiin ja lainsäädäntö asettaa poliisin toiminnasta tiedottamiselle omat rajoitteensa.

Kun poliisin hallinnassa tavalla tai toisella ollut henkilö menehtyy, kuoleman-syyntutkinnan suorittaa jokin toinen poliisilaitos. Tällä tavalla vältetään mahdolliset jääviysongelmat ja varmistetaan tutkinnan objektiivisuus.

Tiedottamisoikeus kulkee tutkinnanjohdon mukana tutkivaan poliisilaitokseen. Lähtökohtaisesti tutkittavana olevasta asiasta tiedottaa tutkinnanjohtaja tai hänen esimiehensä. Muilla ei tällaista tiedottamisoikeutta ole. Esitutkinnasta tiedottamisesta on säädetty esitutkintalaissa.

Tutkinnan puolueettomuus turvataan

Jos taas kyse on poliisin tekemäksi epäillystä rikoksesta tai esiselvityksestä poliisirikostutkinnan käynnistämiseksi, tiedottamisesta vastaa tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä. Tälläkin menettelyllä turvataan tutkinnan puolueettomuutta ja avoimuutta. Näissäkin tapauksissa tiedottamisvastuu on tutkinnanjohtajalla.

Poliisin tehtävä on turvata yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä ennalta estää ja tutkia rikoksia. Viestintä on poliisille yksi tärkeä työkalu tähän tavoitteeseen pääsemiseksi.

Marko Viitanen

poliisipäällikkö

Hämeen poliisilaitos