Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympialaisten oljenkorsi kesti sittenkin Tokiossa

Suomalaisten ihan kohtalaisena pidettävää menestystäkin tärkeämpää oli joukkueen hyvä henki: osallistuminen on jo palanen voittoa, eikä epäonnistumista tarvitse pelätä

Ranskalaisen paroni Pierre de Coubertinin ideoimat nykyaikaiset olympialaiset ovat kulkeneet pitkän tien sen jälkeen, kun hän itse voitti runollaan Oodi urheilulle kultamitalin taidelajeissa Tukholman vuoden 1912 kisoissa, joissa Hannes Kolehmaisen on sanottu juosseen Suomen maailmankartalle.

Maailmansodatkin olympialiike on kestänyt, nyt myös maailmanlaajuisen pandemian.

Tuskin koskaan on vietetty olympiakisojen päättäjäisiä niin helpottuneena kuin sunnuntaina Tokiossa. Kisat pystyttiin järjestämään – tyhjille katsomoille – mutta pystyttiin kuitenkin.

Oljenkorsi kesti, ja viestikapula siirtyi lähes totutulla tavalla: seuraavat kesäkisat ovat jo kolmen vuoden päästä Pariisissa. Talvikisat pidetään ensi talvena Pekingissä.

Hätätilan kourissa eläneet japanilaiset vastustivat laajasti Tokion kisoja. Tässä tulivat kuitenkin ilmi japanilaisen kulttuurin ja elämänmenon erityispiirteet. Kasvoja ei voitu menettää koko maailman edessä.

Itsehillinnän maailmanmestareina japanilaiset lakaisivat maton alle kisojen osakseen saaman kritiikin.

Olympiakisojen mammuttitauti oireili myös Tokiossa. Vain maailman vauraimmilla mailla on varaa vaadittuihin valtaviin panostuksiin. Raha ratkaisee ja se näkyy.

Hengästyttävä lajikirjo, kaikenkattava julkisuus, välinekehitys, uudet maailmanennätykset sekä urheilun ulkopuolisten asioiden nouseminen esille kuuluvat asiaan, haluttiin tai ei.

Suomalaisten ihan kohtalaisena pidettävää menestystäkin tärkeämpää oli joukkueen hyvä henki: osallistuminen on jo palanen voittoa, eikä epäonnistumista tarvitse pelätä. Pakottamalla ei pärjätä.

Urheilijoiden tunnereaktioista näkyi, että odotetuilla kisoilla oli valtava merkitys. On aivan oikein, että inhimillisiä tunteita liikaa peitellä. Avoimuus on hyväksi. Tavoitteisiin pääseminen vaatii ponnistelua.

Joskus on tyytyminen vähään. Esimerkiksi suomalainen kestävyysjuoksu ja keihäänheitto saivat kuin saivatkin nenänsä pinnalle. Norjalaisten tai ruotsalaisten lähes uskomattomiin kultajuhliin on suomalaisilla valtavasti matkaa, mutta mikään ei ole mahdotonta.