Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Heinonen (kok.): Harrastustoimintaa ei saa ajaa enää alas – Vastuu koronatoimista on Marinin hallituksella

Pääkaupunkiseudulla tehtiin torstaina 12.8.2021 päätös käytännössä ajaa koronarajoituksilla jälleen alas liikunta- ja urheiluryhmät, mutta laajasti myös muu harrastustoiminta.

Vaikka tällä kertaa ei tiloja määrättykään suljettaviksi, niin kahden metrin turvavälivaatimus tätä käytännössä tarkoittaa.

Nimenomaan tämä nyt myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan määrätty turvavälivaatimus onkin herättänyt rajua kritiikkiä ja terveysministeri Krista Kiurun (sd.) johtaman sosiaali- ja terveysministeriön on jopa epäilty ohjanneen päätöstä taustalta?

Puheet turvallisista joustoista jääneet tyhjiksi

Myös Marinin hallituksen riveistä on muistutettu, että ”lapset ja nuoret eivät saa olla ensimmäisenä rajoitusten kohteina” ja, että myös ”tapahtuma- ja kulttuurialaa koskevista turvavälirajoituksista on pystyttävä turvallisesti joustamaan”.

Nämä toteamukset ovat jääneet kuitenkin pelkiksi tyhjiksi puheiksi, kun samaan aikaan toimet ovat kohdistuneet nimenomaan juuri lapsiin ja nuoriin sekä tapahtuma- ja kulttuurialaan.

Vaikka päätöksen paperilla tekikin Etelä-Suomen aluehallintovirasto, niin pitää muistaa, että ministeriöt tosiasiallisesti ohjaavat aluehallintovirastojen toimintaa viime kädessä lainsäädännön kautta.

Näyttääkin siltä, että sosiaali- ja terveysministeriö on nimenomaan halunnut kiristyksiä koronarajoituksiin ja nyt ne kohdistuvat vielä heikommassa asemassa oleviin.

Vaikutukset lapsiin ja nuoriin ovat suuret

Näiden päätösten vaikutukset lastemme ja nuortemme tulevaisuuteen, niin sosiaalisesti kuin terveydellisestikin, tulevat olemaan suuret.

Esimerkiksi lasten ja nuorten urheilusarjat ovat nyt menettämässä jo kolmannen kautensa peräkkäin. Urheilun piirissä leviääkin jo koko ajan huolestuttavampia tietoja siitä, miten monet ovat harrastamisensa korona aikana lopettaneet kokonaan.

Arvostelua myös hallituksen riveistä

Hallituspuolue vasemmistoliitosta kansanedustaja Veronika Honkasalo twiittasikin 12.8.2021, että ”ainoa oikea ratkaisu on nyt pyörtää päätös, ottaa aikalisä ja luoda selkeä strategia. Nyt on viranomaisen uskottavuus vaakalaudalla. Vai onko tässä STM ohjaamassa taustalla?”

Koronatoimia arvostelivat rajusti myös vihreiden Emma Kari ja jopa vasemmistoliiton puheenjohtaja ja ministeri Li Andersson. Ei niille ymmärrystä juurikaan löytynyt keskustankaan riveistä. Mitäköhän nämä puolueet sitten hallituksessa oikein tekevät?

Vastuu näin rajuista koronatoimista on kuitenkin pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksella.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta pitää pystyä pitämään nykytilanteessa yllä myös koronan aikana. Toimintamallit on jo luotu eri lajien parissa ja niiden kanssa voidaan hyvin aloittaa myös uudet joukkuelajien sarjakaudet koronaturvallisesti.

Rokotuskattavuus sallii harrastamisen

Myös aikuisten kohdalla, rokotuskattavuuden ollessa nykytasolla, on täysin mahdollista sallia harrastustoiminnan jatkuminen.

Monissa aikuisten ja senioreiden ryhmissä jopa kaikki osallistujat ovat jo täysin rokotettuja. Kysyä pitää, että miksi heidänkin harrastaminen halutaan nyt ajaa alas?

Koronapassista olisi pitänyt päättää ajoissa

Kannattaa muistaa sekin, että jos maamme hallitus Marinin johdolla olisi taipunut kokoomuksen tekemään esitykseen koronapassista ajoissa, niin nyt se mahdollistaisi osaltaan myös koronaturvallisen toiminnan jatkumisen kulttuuri- ja muissa tapahtumissa.

Tosiasiallisesti nämä, nyt ainakin ensivaiheessa vain pääkaupunkiseudulle asetetut, koronarajoitukset ovat pääministeri Sanna Marinin hallituksen harteilla. Vaihtoehtojakin olisi ja ne kaikki olisivat nyt valittua linjaa parempia.

Timo Heinonen

kansanedustaja (kok.)

Valtion Liikuntaneuvoston jäsen

Loppi