Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide kysyy ministereiltä: Miksi Kela kyykyttää köyhimpiä sairaita?

Lehdessä on puhuttu Kansaneläkelaitoksen (Kelan) viipyvistä sairauspäivärahoista. Kysynkin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselta (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.), sekä kuntaministeri Sirpa Paaterolta (sd.): Onko valtiolla varaa tulonsiirtobyrokratiaan? Voiko julkinen terveysasema, lääkäripulassaan, edustaa kaikkein köyhimpien kuntalaisten erityissairaanhoitoa?

Onko Suomella varaa tarjota tuettua priimaa sille, joka tulee jo ennestään toimeen ollen yksityisen lääkäriaseman tai työterveyden potilas tai omakustanteisen terveysvakuutuksen alla?

Hyvin toimeentuleva ei joudu odottelemaan

Kela näet hyväksyy yksityisen lääkärin b-lausunnot rasvattuna, eikä hyvin toimeentuleva joudu odottelemaan. Toisin on kunnan terveysaseman asiakkailla, joita ovat köyhimmät eläkeläiset, opiskelijat ja lapsiperheet.

Tänään terveyskeskus tekee psykiatrisia diagnosointeja, hoitoja ja lausuntoja tiiminä, johon kuuluvat keskuksen oma yleislääkäri, psykologi ja konsultoiva psykiatri. Siispä vähätuloisen potilaan sairauspäivärahapäätökset viipyvät tai katkeilevat. Tiimin lääkärien kirjaamat b-lausunnot kun kiertävät kelan omien lääkäreiden tarkasteltavina kuukausien ajan.

Lisää kysymyksiä ministereille:

Kysynkin ministereiltä, miksi näitä vaativia hoitoja ja sairauslomapäätöksiä sitten toteutetaan terveyskeskuksessa, jos siellä ei ole valtion toimipisteen mielestä tarpeeksi osaamista? Onko Kela muuttunut valtion tukemaksi varjolääkärikeskukseksi?

Eikö heikoimmissa asemissa olevien kunnalliset ja tulevat maakunnalliset sosiaali- ja terveysasemat pitäisi muuttaa samoin tein valtiollisiksi Kelan asemiksi, jossa lääkärikuntaa on ja se on osaavampaa?

Voiko terveysasema ylipäätään toimia hoitajana tai lausujana sairauksissa, jotka Käypä hoito -suositusten mukaan kuuluvat erikoissairaanhoitoon?

Potilas uskoo terveysaseman konsultoivaa erikoislääkäriä, kun tämä kirjoittaa puolen vuoden sairausloman ja lähettää potilaan kotiin, lankkua pitkin kulkemaan. Tämä lääkäri ei tee lähetettä jatkohoitoon vaan sanoo, että sairauden hoito pitää potilaan itse kyetä hakemaan.

“Onnea etsinnälle”

“Onnea etsinnälle” lääkäri huikkaisee lankun alkupäässä, muistuttaen, että kyseisen sairauden hoitoa antaa kaupungissamme noin kolme terapeuttia ja hekin ovat kalliita yksityisiä palveluntuottajia. Sairas ei jaksa hakea Kelan toistuvasti katkeilevia sairausajan tukia. Kela ei vastaa viesteihin.

Sosiaalialalle koulutettuna ihmettelenkin, miten terveysaseman toiminnoissa ilmenee se, että toimipisteet on muutettu sosiaali- ja terveysasemiksi? Onko sosiaalialan immeisiä lisätty henkilöstöön?

Pyöritystä kapulaisin virkaviestein

Kapulaisin virkaviestein kela pyörittää köyhdyttämänsä potilaan toimeentulotukiluukulle tai jopa TE-keskukseen töitä hakemaan “siihen asti kunnes päätöksemme valmistuu”.

Näin ilman tuloja olevalla sairaalla imetään Suomen kassasta terveyskeskuksen kuntaosuudet, valtiolliset sairauspäivärahapalvelut, toimeentulotukipalvelut ja jopa työvoimapalvelut, kunhan erikoissairaanhoitokulut pienenevät.

Luitte oikein, Kela neuvoo sivustoillaan sairasta ilmoittautumaan työnhakijaksi! “siihen asti”, että Kelan päätökset valmistuvat.

Lisäksi Kela miinustaa katkenneesta tuesta uuden omavastuuosan, kun päätös kuukausien jälkeen valmistuu. Toisin sanoen köyhtynyt potilas, jolla laskut ovat maksamatta ja elämä säpissä, menettää yhdeksän päivän edestä sairauspäivärahojaan, nyt jo toisen kerran samasta sairaudesta.

Hän siis maksaa Kelalle siitä, ettei Kela hyväksy arvauskeskuslääkäreiden b-lausuntoja. Jäädessään tulottomana odottamaan päätöksiä, potilas ei maksa veroja eikä kerrytä itselleen eläkettä tulevaan vanhuuteen. Järjestelmä pitää näin huolen, että köyhyys jatkuu vielä vanhanakin ja kelahyrrä pyörii. Arvon ministerit, onko valtiolla varaa tähän?

Teija Sydänmaanlakka

Hämeenlinna

Kelan vastaus 3.9.2021:

Kela kohtelee samoin yksityisen ja julkisen puolen lääkärinlausuntoja

Teija Sydänmaanlakka kirjoitti Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessaan (1.9.) sairauspäivärahan saamisen vaikeudesta.

Kelan sairauspäivärahojen käsittely on ollut valitettavan ruuhkautunut tänä vuonna. Suurin syy ruuhkautumiseen on ollut koronapandemiasta johtuva tartuntatautipäivärahan hakemusten suuri määrä.

Kelaan rekrytoitiin keväällä uusia etuuskäsittelijöitä ratkaisemaan sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksia, ja ruuhka on nyt taittumaan päin.

Sairauspäivärahaa voi saada sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden perusteella. Kela tarvitsee lääkärinlausuntoja, jotta etuuden lääketieteelliset edellytykset voidaan arvioida.

Pääsääntöisesti Kelassa tarvitaan laillistetun lääkärin lausunto. Joissakin etuuksissa, kuten lääkekorvauksissa, Kela voi edellyttää tietyn alan erikoislääkärin tai erikoissairaanhoidon yksikön lausuntoa.

Kelaan tulee vuosittain puoli miljoonaa lääkärinlausuntoa. Toisin kuin Sydänmaanlakka kirjoittaa, kaikkia lääkärinlausuntoja kohdellaan samoin riippumatta siitä, työskenteleekö lausunnon kirjoittaja yksityisellä vai julkisella sektorilla.

Keskeistä on se, että lausunnosta ilmenevät ne lääketieteelliset seikat, joiden pohjalta henkilön työkykyä voidaan arvioida.

Sairauspäivärahan omavastuuaika voi olla 1+9 arkipäivää tai yksi arkipäivä. Joissain tilanteissa sitä ei ole lainkaan. Sydänmaanlakan kuvaamassa tilanteessa, jossa sairauspäiväraha on katkennut ja alkanut uudestaan, omavastuuaika voi vaihdella hakijan tilanteesta riippuen.

Sydänmaanlakka arvostelee kirjoituksessaan Kelaa myös siitä, että sairauspäivärahapäätöstä odottava henkilö voi joutua hakemaan toimeentulotukea tai hakeutumaan TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

Kyse ei ole Kelan luomasta toimintamallista vaan siitä, millaiseksi sosiaaliturvajärjestelmä on lainsäädännön ohjaamana rakennettu.

Kaikkien etuushakemusten keskimääräiset käsittelyajat voi katsoa osoitteessa www.kela.fi/kasittelyajat. Oman hakemuksen käsittelytilanteen voi tarkistaa kirjautumalla OmaKelaan osoitteessa www.kela.fi/omakela. OmaKelassa näkyy, onko hakemus saapunut Kelaan, onko hakemus ratkaistu, milloin etuus maksetaan ja mitä etuuksia asiakkaalle on viimeksi maksettu.

Mikko Toivanen

Kelan osaamiskeskuksen päällikkö

Juttuun lisätty Kelan osaamiskeskuksen päällikön vastaus 3.9.2021 kello 12:54.