Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luontoliikuntabuumi ei saa jäädä ohimeneväksi

Ulkoilun hyviä vaikutuksia on pidettävä esillä ja luotava siihen myös mahdollisuuksia. Hyötyliikunta on myös ilmastoteko, kun sillä korvataan päästöjä tuottavaa liikennöintiä.

Koronapandemian aikana lisääntynyt suomalaisten ulkoilu ja huomion kiinnittäminen terveisiin elämäntapoihin vaikuttavat todennäköisesti – ja toivottavasti – myönteisesti kansanterveyteen.

Näinä päivinä ollaankin vedenjakajalla. Jatkuuko luontoliikuntabuumi syksyn koittaessa?

Sisäliikunta- ja muiden harrastusryhmien tarve ehti patoutua tiukimpien rajoitusten aikana, mutta todennäköisesti myös hyvät kokemukset lisääntyneestä ulkoliikunnasta pitävät sen monien pysyvänä tapana.

Buumin ei soisi jäävän ohimeneväksi, mikä tarkoittaa, että ulkoilun hyviä vaikutuksia on pidettävä esillä ja luotava siihen myös mahdollisuuksia.

Alan järjestöt ovat pitäneet kiitettävästi asiaa esillä. Tapahtumillakin on oma innostava merkityksensä, vaikka kaikkien ei tarvitse polkumaratoneille tähdätäkään.

Suomen luonnon päivää vietettiin viime lauantaina ja sen yhteydessä Suomen Latu järjesti Nuku yö ulkona -tempauksen. Sen idea on erittäin helppo. Ei vaadita kalliita vaellusvarusteita tai matkustamista erämaahan, vaan ulkona voi yöpyä parvekkeella tai puutarhassa.

Valtakunnallisen pyöräilyviikon tarkoitus on myös mitä parhain. Kuluvan viikon aikana innostetaan käyttämään polkupyörää kattavasti erilaisessa liikennöinnissä ja muistutetaan, että pyöräilijällä on oikeus tuntea itsensä tervetulleeksi liikenteessä.

Myös kuntien on edelleen viisasta panostaa asukkaidensa hyvinvointiin järjestämällä liikuntamahdollisuuksia muun muassa pitämällä ulkoilureitit kunnossa. Sama koskee valtion ylläpitämiä kansallispuistoja ja muita vastaavia kohteita.

Suomalaiset innostavat kiitettävästi myös toinen toisiaan hakemaan terveyttä luonnosta. Sosiaalinen media on täyttynyt mitä kadehdittavimmista tattikuvista. Syksyn sieni- ja marjasato odottaa metsissä vain poimijaansa.

Hyötyliikunta on myös ilmastoteko, kun sillä korvataan päästöjä tuottavaa liikennöintiä. Sama koskee laajasti muutakin ulkoliikuntaa verrattaessa sitä lämmitettyjä tiloja vaativaan sisäliikuntaan, jolla silläkin ovat tietysti omat terveydelliset ja sosiaaliset hyötynsä.