Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU pyristelee pois paperitiikerin nahkoista

Jos iso rytinä Euroopassa alkaa, on Nato edelleen “se” sotilaallinen voima, joka EU:n useimpia jäsenmaita suojelee. Valmius yhteisiin operaatioihin huutaa poissaolollaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kuvaili keskiviikkoisessa linjapuheessaan EU:ta maalailevin sanakääntein ainutlaatuiseksi turvallisuustoimijaksi.

Unionin rämpiessä kuiville kovin raskaista kriiseistään, viimeksi koronasta, sitä ennen brexitistä ja pakolaiskriisistä, on aika taas kääntää huomio ikuisuusaiheeseen, yhteiseen puolustukseen ja edelleen: sen puuttumiseen.

Euroopan unioni on kautta historiansa ollut paperitiikeri. Se tuli kenties karuimmin ilmi Bosnian sodassa, joka oli käynnissä Suomen liittyessä unioniin vuonna 1995.

Suomen jäsenyys – jota on syystäkin pidetty hyvin merkittävänä turvallisuusratkaisuna – tuli voimaan tammikuun alussa ja heinäkuussa Eurooppa seurasi hiljaa sivusta Srebrenican kansanmurhaa.

EU on sen jälkeenkin osoittanut voimattomuuttaan ja kyvyttömyyttään, kun lähipiirissä tai vähän etäämmällä on puhjennut selkkauksia.

Viimeksi tämä tuli ilmi Afganistanissa, mihin kiinnitti huomiota muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Valmius operaatioihin kuten yhteisiin evakuointeihin huutaa poissaolollaan.

Julistuksia ja suuria suunnitelmia on ennenkin esitetty, vaatimuksia ja pakotteitakin muun muassa Venäjää kohtaan tämän voimapolitiikan takia. Paljonkaan ei kuitenkaan ole oikeasti tapahtunut. Ukrainan kriisi kytee yhä.

Ursula von der Leuyen puhui tilannetiedon jakamisesta jäsenmaiden kesken ja kyberuhkiin vastaamisesta. Eikö niiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä jo nyt?

Ensi vuonna on tarkoitus järjestää Ranskan puheenjohtajakaudella puolustukseen keskittyvä EU-huippukokous.

Juuri Ranska on ollut puolustusasioissa oman tiensä kulkija. Miten sen johdolla päästään eteenpäin, kun maalle on aina ollut tärkein sen oma etu? Ehkä jotenkin. EU:n pitäminen hampaattomana paperitiikerinä ei ole enää unionissa kenenkään etu.

Jos iso rytinä Euroopassa jonakin synkkänä päivänä alkaa, on Nato edelleen “se” sotilaallinen voima, joka EU:n useimpia jäsenmaita suojelee. Onneksi Suomella on myös oma uskottava puolustuskykynsä.