Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyttöjen pahoinvointi lisääntyy huolestuttavasti – Lähes joka toinen tyttö kokee seksuaalista häirintää

Tuore kouluterveyskysely: Lähes joka toinen tyttö kokee seksuaalista häirintää. Myös ulkonäköä kommentoidaan herkästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi perjantaina kahden vuoden välein tehtävän kouluterveyskyselyn.

Kyselyyn on vastannut viime keväänä 265 000 perusopetuksen 4.–5. -luokkalaista ja 8.–9. luokkien oppilaita sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1.–2. vuoden opiskelijoita.

Kyselyn tulos on selvä: tyttöjen pahoinvointi on lisääntynyt monella eri osa-alueella.

Esimerkiksi tytöt kokevat poikia enemmän ahdistuneisuutta, yksinäisyyttä, riittämättömyyden tunteita ja ulkonäköpaineita. Tytöt mieltävät terveytensä keskinkertaiseksi tai huonoksi, eivätkä ole elämäänsä tyytyväisiä.

Jo edellisessä kouluterveyskyselyssä trendi oli nähtävillä, mutta nyt kuilu sukupuolten välillä on kasvanut entisestään.

Tyttöjen tilanteeseen pitää puuttua ja keksiä siihen ratkaisuja. Nuoruus on aikaa, jolloin pitää oppia käsittelemään hankaliakin tunteita ja tilanteita ja päästä niistä eteenpäin. Tukea on oltava saatavilla sitä tarvitseville.

Koronaepidemia on pahentanut nuorten pahoinvointia. Esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelko on kasvanut, samoin yksinäisyyden kokemukset.

Tutkimuksen yksi huolestuttava tulos on tyttöjen kokema seksuaalinen ehdottelu ja ahdistelu. Tytöistä liki puolet kokee seksuaalista häirintää. Sitä tapahtuu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, suorina häirintäviesteinä, mutta myös kadulla.

Seksuaalisen häirinnän kasvukäyrä on hurja, esimerkiksi 33 prosenttia lukioikäisistä tytöistä vuonna 2019 koki seksuaalista häirintää, nyt 51 prosenttia.

Seksuaalinen häirintä on asia, johon todella pitää puuttua ja siitä pitää puhua, koska vain sitä kautta voidaan muuttaa asenteita ja käytöstapoja. Sukupuolten tasa-arvoisessa kohtelussa onkin vielä aika paljon tekemistä.

Kouluterveyskysely antaa paljon arvokasta tietoa, miten nuoret voivat. Tulokset pitää ottaa tosissaan eikä olkapäitä kohautellen.

Takana on nuorille vaikea korona-aika, joka on selkeästi syventänyt ongelmia. Nyt onkin ryhdyttävä toimeen lasten ja nuorten terveyden edistämiseksi.